Fortsatta steg i Hälsosam förskola

5 april 2016

Under 2014 och 2016 har Nyköpings kommun arbetat med projektet Hälsosam förskola. Syftet är att minska förekomsten av miljögifter i kommunens förskolor. Kommunstyrelsen beslutade igår om nya riktlinjer, samt beviljade medel för fortsatta aktiviteter i projektet.

Ett led i arbetet har varit att utbilda personalen, samt att rensa bort cirka 900 kg oönskat material. Kommunstyrelsen beslutade igår, 4 april, att förskolorna får 100 000 kronor i ersättning för att köpa in nytt giftfritt pedagogiskt material.

Det beslutades även att Tekniska divisionen, Kommunfastigheter, ska komma med ett förslag på hur golv och annan inredning kan bytas ut på sikt.

Nya riktlinjer för det fortsatta arbetet

Kommunstyrelsen godkände också de nya riktlinjer som förskolan har tagit fram för det fortsatta arbetet med Hälsosam förskola. Dessa består bland annat av 21 åtgärder som gäller för alla kommunala förskolor. Nyköpings kommun arbetar mot målet att bli en hållbar kommun och vara ett föredöme för ökad social sammanhållning och grön omställning.

- Projektet Hälsosam är nu avslutat och vi har nu utarbetat riktlinjer för förskolorna för att säkerställa att det goda arbetet fortsätter och för att ge vägledning till vår personal.
Syftet med projektet har varit att minska exponeringen av miljögifter i barns vardag. Nyköpings kommun satsar på att alla förskolor så långt som möjligt ska vara giftfria. Barnen tillbringar mycket tid i våra lokaler och därför är det både glädjade och viktigt att tar vår del av detta ansvar, säger Susanne Svedberg, Utbildningschef förskolan.

Läs mer om projektet här.

Kontakt för frågor om projektet:
Utbildningschef förskolan
Susanne Svedberg
0155 – 24 87 46