Ett område för alla hemtjänstutförare

8 december 2016

Vård- och omsorgsnämnden har beslutat att alla hemtjänstföretag från 1 februari 2017 ska erbjuda sina tjänster till hemtjänsttagare i hela kommunen. Idag har företagen själva valt vilka områden de vill verka inom.

Hittills är det bara kommunens egen hemtjänst och företaget Svea Quality AB som erbjuder sin service till hemtjänsttagare oavsett var de bor inom Nyköpings kommun. Det innebär att vissa hemtjänsttagare bara kan välja mellan två utförare. Hemtjänsttagare som bor i Nyköpings innerstad kan däremot välja mellan kommunens hemtjänst och åtta hemtjänstföretag.

- Vi har fritt val inom hemtjänsten i Nyköpings kommun. Det innebär att hemtjänsttagare ska kunna välja vilken utförare de vill, antingen kommunen eller något av företagen. Att vissa företag bara finns i centralorten och kan välja bort kunder längre bort har begränsat den valfriheten. Vi vill med det här beslutet att alla hemtjänsttagare oavsett var de bor ska kunna välja mellan samtliga utförare, säger Veronica Andersson, ordförande i Vård- och omsorgsnämnden.

LOV ska gälla lika för alla medborgare

Nyköpings kommun har idag avtal med åtta hemtjänstföretag som bedriver hemtjänst på uppdrag från oss. De privata hemtjänstföretagen kan välja i vilka geografiska områden de ska bedriva sin verksamhet.

- Grunden är Lagen om valfrihetssystem (LOV) som ska gälla lika för alla medborgare. Enligt Konkurrensverket innebär LOV att den enskilde ges möjlighet att välja leverantör av en viss tjänst bland de leverantörer som godkänts och som den upphandlande myndigheten tecknat kontrakt med, säger Veronica Andersson.

Det som krävs för att beslutet ska förverkligas är att varje utförare skriver ett nytt avtal med kommunen, som geografiskt omfattar hela kommunen. De kan också välja att säga upp nuvarande avtal. Om någon utförare skulle välja att säga upp avtalet ska verksamheten vara avslutad senast efter sex månader.

- Under våra samtal med utförarna har vi inte fått några indikationer på att någon kommer att säga upp avtalet. Om det ändå blir så finns gott om tid för hemtjänsttagarna att välja ny utförare. De får i så fall hjälp av kommunens handläggare som kontaktar dem och visar vilka utförare de kan välja bland, säger Marie Johnsson, nämndansvarig tjänsteman i Vård- och omsorgsnämnden.

Beslutet om ett gemensamt område för hemtjänstutförare togs på Vård- och omsorgsnämndens möte torsdag 8 december.

Kontakt för frågor:

Veronica Andersson
Ordförande i Vård- och omsorgsnämnden
Nyköpings kommun
Tfn 0155-24 83 38

Marie Johnsson
Nämndansvarig tjänsteman, Vård- och omsorgsnämnden
Nyköpings kommun
0155 - 24 80 80