Fler platser på boenden för demenssjuka

10 mars 2016

Det är stor efterfrågan på platser för demensboende just nu. Vård- och omsorgsnämnden tar initiativ till att fler platser öppnas, både inom kommunens äldreomsorg och hos privat utförare.

Behovet av demensplatser har ökat under senare tid. Vård- och omsorgsnämnden ger nu i uppdrag till division Social omsorg i kommunen att så snart som möjligt öppna ytterligare en avdelning med demensplatser på äldre- och demensboendet Myntan.

- Det behövs tio nya platser för demenssjuka på Myntan. Vi föreslår också att åtta platser på Lundagården successivt ska ställas om till demensplatser, då blir hela Lundagården ett demensboende. Vi för också en diskussion med Björkgården kring fler platser där. Vi vill skapa en trygghet för de äldre och deras anhöriga som är i behov av hjälp, säger Veronica Andersson, ordförande i Vård- och omsorgsnämnden.

Att prognostisera antalet platser som behövs är svårt. Därför följer nämnden behovet av demensplatser från vecka till vecka, för att kunna justera efter behov. För ett år sedan fanns lika många lediga platser som det just nu finns kö till. I februari 2016 köade 22 personer till demensplats.

Målet med satsningen är att alla som väntat kan erbjudas plats inom kort.

- Att vänta på plats på äldreboende är lite enklare, då kan det ofta gå att lösa behoven med utökad hemtjänst under väntetiden. Att vänta på demensplats är svårare och innebär ofta en mycket större stress för främst de anhöriga, säger Veronica Andersson.

Förslaget och uppdraget om fler demensplatser tas upp till beslut på Vård- och omsorgsnämndens sammanträde 17 mars.

Myntan och Lundagården drivs av Nyköpings kommun. Björkgården drivs på entreprenad av företaget A&O Ansvar & Omsorg AB.

Kontakt för frågor:

Veronica Andersson

Ordförande Vård- och omsorgsnämnden
Tfn 0155 24 83 38

Solweig Ericsson-Kurg
Nämndansvarig tjänsteman Vård- och omsorgsnämnden Tfn 0155 24 89 39