Fler hemlösa i Nyköping

2 juni 2016

228 personer är hemlösa i Nyköping, det är en ökning jämfört med tidigare år. Fler än tidigare bor i akuta lösningar som jourboende eller tillfälliga nätter på vandrarhem medan antalet som sover utomhus har minskat.

Den årliga kartläggningen är ett stickprov på en vanlig vecka. Under en vecka i mars 2016 samlades uppgifter in från bland andra socialtjänsten, kriminalvården, Träffpunkten och Verdandi.

Trenden syns när 2016 års kartläggning slås ihop med mätningar från 2011-2015. Ökningen finns i akut hemlöshet där också andelen kvinnor ökat och i de långsiktiga stödboendeformerna.

- Att inte ha ett hem innebär ett stort utanförskap. Jag känner oro inför att hemlösheten växer. Våra insatser har gett visst resultat, som att antalet personer som sover utomhus har minskat men det är för många som står i bostadskö. Vi har intensifierat arbetet med att motverka hemlöshet. Personal har anställts till uppsökande arbete och det vräkningsförebyggande arbetet fortsätter. Vi jobbar också långsiktigt i bostadsförsörjningsprogrammet, säger Marjo Gustafsson ordförande i Socialnämnden.

Resultatet för 2016 i korthet:

  • 27 personer är akut hemlösa, jämfört med 21 personer år 2015 och 7 personer 2011. De flesta bor kort tid på jourhem, skyddat boende eller enstaka nätter på vandrarhem med hjälp av ekonomiskt bistånd. Här har andelen kvinnor ökat, det är nu 40 procent kvinnor och 60 procent män. Däremot är det färre som sover utomhus eller i offentliga utrymmen.
  • 47 personer bor under kortare tid hos kompisar, bekanta eller familj - jämfört med 58 personer år 2015 och 40 personer 2011.
  • 25 personer vistas på häkte, stödboende eller behandlingshem och saknar boende när utskrivningen närmar sig – jämfört med 27 personer år 2015 och 21 år 2011.
  • 129 personer bor i långsiktigt stödboende som träningslägenhet eller hyr i andra hand av kommunen, jämfört med 106 personer år 2015 och 91 år 2011.

Frivilligorganisationerna och socialtjänsten gör stora insatser

Kommunen har det senaste året ökat samarbetet med frivilligorganisationer.

- Träffpunkten, Verdandi, kvinnojourerna, kyrkan och många fler gör ovärderliga insatser och är våra samarbetspartners. Vi ökar samarbetet med landstinget också, säger Marjo Gustafsson.

Kommunens socialtjänst når och stöttar allt fler. Via kontakter med hyresvärdar får socialtjänsten snabbt information om hyresskulder och går in med stöd för att undvika vräkning. Hjälp till missbrukare intensifieras och fler med psykiska problem nås med bostadsstöd.

Kartläggningen omfattar personer över 18 år som vistas en längre tid i Nyköping, till exempel är folkbokförda här eller anger Nyköping som hemkommun. Personer som vistas kortare tid exempelvis EU-migranter, asylsökande och personer utan permanent uppehållstillstånd ingår inte i kartläggningen.

Kontakt för frågor:

Marjo Gustafsson
Ordförande i Socialnämnden
Nyköpings kommun
0155-24 83 04