Fjärilens förskolas samarbete med Nyköpingshem ger skördefest i Brandkärr

9 september 2016

Fjärilens förskola i Brandkärr har via ett framgångsrikt samarbete med Nyköpingshem odlat och skördat på en kolonilott. Idag kröntes barnens arbete med en skördefest.

Hyr en kolonilott från Nyköpngshem

Fjärilens förskola har under två års tid hyrt och nyttjat en av de populära kolonilotterna i närheten av förskolan i Brandkärr. 

- Nyköpingshem har varit vänliga nog att låta oss hyra kolonilotten för barnens skull. Kolonilotterna är populära och det är många som står i kö. Dessutom har de hjälpt oss med material, jord och bevattning. Ett gott samarbete helt enkelt, säger Marianne "Maja" Andersson, pedagog på Fjärilens förskola.

Barnens arbete har också spridit sig bland de boende i närheten som har hjälpt till med bevattning, och berättat om vad de odlar och lärt av varandra. 

- Det engagerar många här, det är fint, säger Marianne.

Odla, sköta och skörda - allt kopplat till läroplanen

Förskolan besöker kolonilotten ungefär en gång i veckan för att rensa ogräs, vattna och sköta om odlingarna.

- Det är lätt att koppla till läroplanens mål i det här projektet. Det är språkövningar, matematik och framförallt fokus på närmiljön som är vårt tema i år, säger Monica Johansson, pedagog på Fjärilens förskola.

Skördefest med egenodlade produkter

Idag gick alltså skördefesten av stapeln när barnen drack jordgubbssaft och åt morotsmuffins från egenodlade jordgubbar och morötter. 

- Nu får de njuta av sitt eget arbete, säger Marianne.

Det var ca 50 förskolebarn i åldrarna 2-5 år som deltog på skördefesten.