Ensamkommande barn som försvinner – ny rapport

5 december 2016

En ny rapport visar att det finns en begränsad kunskap om ensamkommande barn som försvinner och att rutiner saknas för det förebyggande arbetet. Familjehemsenheten i Nyköpings kommun jobbar för att de som har kommit till Nyköping ska känna sig så pass trygga här att de inte ger sig av.

Det har aldrig tidigare kommit så många ensamkommande barn till Sverige på så kort tid som under 2015. Många försvinner efter ankomsten.

Rapport för helhetsbild

För att få en helhetsbild över försvinnandet fick Länsstyrelserna i uppdrag att göra en nationell kartläggning av ensamkommande barn som försvinner samt analysera och föreslå åtgärder.

– Vårt primära arbete handlar om att trygga de ungdomar som har kommit hit, så att de inte ska avvika överhuvudtaget. Om de gör det är vårt mål att ha en så pass etablerad kontakt med dem att vi kan nå dem per telefon, även om vi inte vet var de är, säger Gabriel Billing enhetschef för Familjehemsenheten i Nyköpings kommun

Begränsad kunskap

Rapporten från Länsstyrelsen visar att det finns en begränsad kunskap om de ensamkommande barn som avviker. Fyra procent av dem som kom mellan år 2013 och år 2016 avvek.

– Vi arbetar för att systematisera dokumentation och statistik över hur många ensamkommande barn som avvikit och vad vi känner till om dem, säger Gabriel Billing.

Åtgärder

Rapporten visar att det saknas rutiner för arbetet med att förebygga att ensamkommande barn avviker och föreslår åtgärder. De handlar bland annat om att förebygga psykisk ohälsa och ge ungdomarna så tydlig information det går om deras asylprocess.

Det är något som Familjehemsenheten i Nyköpings kommun jobbar med i dag.

Läs hela Länsstyrelsens rapport här.