Dialog i Brandkärr om trygghet och säkerhet

12 maj 2016

Fredag den 13 maj ordnar Nyköpings kommun och polisen en gemensam träff i Brandkärr för att höra hur boende och verksamma i området upplever tryggheten i sitt område.

Syftet är att medborgarna ska få förmedla vad de upplever som viktigast för att känna sig trygga. Polisen och kommunen vill också få en bättre bild av hur vad de boende upplever som lokala problem i området.

Dialogen pågår mellan kl.16.00 och kl.18.00 vid miljöhuset vid Mariebergsvägen 43 i Nyköping.

På plats finns kommun- och områdespoliser, ungdomsstödjare och säkerhetssamordnare från kommunen men också bussbolaget Nobina och sommarbussen.

Ett resultat av tidigare trygghetsmätning

I Polisens trygghetsmätning i december 2015 framkom det att boende i Brandkärr upplever större problem med bland annat nedskräpning, skadegörelse och störningar i utomhusmiljön. De boende som svarat har även en känsla av otrygghet i sitt bostadsområde.

Tillsammans med polisen genomför nu Nyköpings kommun en rad aktiviteter och initiativ för att problembilden ska förändras i en positiv riktning. Träffen fredag 13 maj ingår i en pågående dialog med medborgarna  i Brandkärr där svaren kommer att användas för att ta fram nya medborgarlöften.

Vad är medborgarlöfte?

Medborgarlöften är en överenskommelse mellan kommun och polis om åtgärder som hanterar lokala problem, ökar tryggheten och minskar brottsligheten. Löftet beskriver vad polisen, kommunen och andra aktörer i lokalsamhället lovar att åstadkomma tillsammans.

Ett exempel på nuvarande medborgarlöfte är krogmiljön på Öster som många pekat ut som otryggt. Där har både polisen och kommunen satt in extra resurser, t ex polisvolontärer, fler besök av ungdomsstödjare och utbildning till krogpersonal.

Kontakt

  • Eva Johasson, säkerhetssamordnare Nyköpings kommun: 0155-24 86 31
  • Mattias Hedström, kommunpolis Nyköping tel: 010-566 9978