Arbetet för ett öppnare landskap i Strandstuviken fortsätter

5 oktober 2016

Sen tidigt våren 2016 pågår ett arbete med att återställa kulturlandskapet i Strandstuviken. Djur kan beta och flera arter ska trivas i den lövrika skogen. Restaureringsarbetet kommer att ske under flera år, för att bland annat låta eken vänja sig vid det ökade ljusinsläppet.

Om du inte redan har "upptäckt" Strandstuvikens naturreservat börjar det bli dags! Området strax intill Arnö erbjuder fantastiska strövområden, särskilt för den som gillar otämjd natur. Naturreservatet nås lättast om du följer vägen österut mot Strandstuvikens camping- och badplats. Från parkeringsplatsen går en stig till reservatet. 

Nu pågår arbete med att återställa kulturlandskapet i naturreservatet.

- Vi frihugger stora lövträd som ekar, aspar, sälgar och lindar och röjer igenväxta betesmarker. Nu får lövträden mer ljus och rymd så att de kan utvecklas fritt. Många arter är knutna till just gamla lövträd och nu blir Strandstuviken ett "eldorado" för djur- och naturintresserade. Det blir också lättare att ta sig fram, berättar Hans Welff, markförvaltare i Nyköpings kommun, som hoppas att allmänheten har överseende under den tid som arbetena pågår.

Håll säkerhetsavstånd och kolla skyltar

Allmänhet och ryttare uppmanas att hålla säkerhetsavstånd till maskiner och manuella huggare samt vara uppmärksamma på skyltar i området. Annars kan man röra sig som vanligt under åtgärden.

Arbetet sker i samarbete mellan Länsstyrelsen Södermanland och Nyköpings kommun (som äger marken). Arbetet är en del av det EU-finansierade projektet "Life Coast Benefit".