Ångaloppet -vinnare av årets innovationspris

20 september 2016

Årets innovationspris delades under tisdagen den 20 september ut på Besöksnäringsforum 2016. Vinnare blev sporten Swimrun och Ångaloppet.

Maria Karlsson, Nils Zätterström och Urban Granström

Juryns motivering löd:

”Att från ingenting, och utifrån de resurser som finns i närområdet, skapa ett årligen återkommande event som är välkänt både i Sverige och utomlands i en sport ingen kände till. Att flera år i rad varit Sveriges största swimrun och nu, från att varit en grej för Skandinaviska eliten, växa på motions -och familjesidan. Ett starkt varumärke som signalerar såväl tävlingsanda som glädje och på ett fantastiskt vis lyfter fram Nyköpings vackra natur. Många är de sportbloggare och tidningar som höjt loppet till skyarna.”

Kommunstyrelsens ordförande, Urban Granström  och näringslivschefen Maria Karlsson delade ut diplom och priset på 10 000 kr. Nils Zätterström, en av de två bröder som är intiativtagare till Ångaloppet, var på plats.

Nyköpings Besöksnäringsforum 2016 hade ett blandat program men med fokus på Nyköpings framtid. 

En av huvudtalarna var professorn Charlotta Melander som pratade om Attraktiva städer och hur valet av boendeort påverkar våra liv. "Förr flyttade man till jobben, idag följer jobben med människorna och där många bor finns starkast tillväxt". 

 Charlotta Melander, professor i nationalekonomi 

Mingel i pausen. Ulf Westman, jubileumsgeneral i förgrunden.

Jubileumsgeneralen Ulf Westman berättade om vad som kommer att hända under Gästabudsåret 2017. Beach Volley Tour, Nyköpings Festvecka, Ölfestival, Midvinterfestival, Scandinavian Street music festival var några av de större evenemangen som Ulf lyfte. 

Dagen innehöll även en smygtitt på nya Nyköpingsguiden.se som lanseras våren 2017. Nyköpingsguiden.se besöks av allt fler och nu arbetar Nyköpings kommun och byrån Brand Reality med att ta fram en besöksguide som är så modern och attraktiv som möjligt. "Genomsnittsbesökaren" på nykopingsguiden.se idag är kvinna, bor i Stockholm, 35-44 år, kräsen och som gillar kultur.