2 miljoner för satsning på psykisk hälsa

3 februari 2016

Nyköpings kommun får drygt 2 miljoner kronor från regeringen för satsningar som gjorts under 2015 för att förbättra vården och omsorgen för barn och unga med psykisk ohälsa. Pengarna ska användas till utveckling och förbättringar i verksamheterna och komma medborgarna till nytta.

Sedan 2012 finns en överenskommelse mellan landstinget och kommunerna i länet om samverkan kring personer med psykisk ohälsa. Under året har ett flertal aktiviteter och utbildningsinsatser lett till ökad samverkan mellan aktörerna.

Bland annat har satsningar på så kallade samordnade individuella planer, SIP, gjorts. Personer som har många konakter med olika myndigheter har rätt att få en SIP skriven för att det ska bli tydligt vilken aktör som har vilket ansvar för personens vård och omsorg. Arbetet med SIP i kommunen har lett till att antalet planer kraftigt har ökat jämfört med föregående år, vilket innebär att Nyköping är bäst i länet.

Nya satsningar 2016

Socialt utanförskap, arbetslöshet, långtidssjukskrivningar, psykisk sjukdom och missbruk kostar samhället betydande summor och stort lidande för de enskilda individerna och deras närstående. Därför satsar regeringen i år totalt 845 000 000 kronor på att ytterligare förbättra vården och omsorgen. Kommunerna och landstingen kan få del av pengarna om de uppnår vissa kvalitetskrav.

Målsättningen är att befolkningen ska erbjudas behovsanpassade och effektiva insatser av god kvalitet, såväl vad gäller förebyggande och främjande insatser, som medicinsk behandling och sociala insatser.

Under 2016 ligger fokus på att:

  • öka samverkan med brukarorganisationer,
  • särskilt satsa på ungdomsmottagning och ungdomshälsa,
  • se över hur vården och socialtjänsten kan samarbeta ännu bättre,
  • öka möjligheten till boende och sysselsättning för personer med omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik.

Läs mer om satsningen på SKL:s webbplats Uppdrag psykisk hälsa.