Vi bekämpar ogräs med skum

29 juni 2015

Mellan den 29 juni och 1 juli kommer vi att bekämpa ogräs i Nyköping med hjälp av metoden Spuma – ett vitt skum gjort på växtsocker från majs. Det kommer att dofta kokos och marken där ogräset bekämpas kommer att täckas med ett vitt skum.

På bara några minuter tar metoden död på frön från ogräs på ett helt miljövänligt sätt, med undantag från dieselbrännaren. Skummet är testat ur trafiksäkerhetssynpunkt och ska inte innebära någon halkrisk. Det här är tredje året i rad som Spuma används i Nyköping då det är ett bra sätt att få bort ogräs från hårda och otillgängliga ytor, utan att använda kemiska bekämpningsmedel.

Blandningen kommer att sprutas ut dels från en stor lastbil och dels genom slangar. Ogräsbekämpningen kommer bland annat att ske längs med Brunnsgatan, Lennings väg och vid Oppeby torg.

Metoden Spuma (som betyder skum på latin) kommer från Danmark och i Sverige är det NCC roads som utför arbetet med hjälp av specialutformad utrustning. Vatten hettas upp till 95-98 grader och blandas med ett skum gjort på växtsocker från majs och kokos. Blandningen sprutas sedan över ogräs med hjälp av särskild utrustning. Vitt skum kommer att bildas och ligga kvar i 20 till 30 minuter efter behandlingen. Skummet isolerar och gör att vattnet håller sig varmt

Läs gärna mer om metoden på NCC roads webbsida.