Väverskan deltar i forskningsprojekt

26 oktober 2015

Väverskans äldreboende har blivit uttagna till ett nationellt forskningsprojekt om kvalitetutvecklingsarbete och kvalitetsregister.

Forskare vid Karolinska Institutet och Umeå Universitet ska under två år (2015-2017) studera 4-5 st enheter inom äldreomsorgen i Sverige som ansetts ha kommit långt i sitt förbättringsarbete kopplat till kvalitetsregister. Väverskan blev utvald för att de kommit långt i sitt arbete med att registrera i kvalitetsregistret Senior alert.

– Det är fantastiskt roligt att få vara med i det här projektet. Vi jobbar systematiskt med kvalitetsfrågor, där all personal är involverad och engagerad. Det är inte alltid arbetet är på topp, men det gäller att se över och reflektera vad som har hänt och hur vi kan gå vidare, säger Cecilia Sanchez, enhetschef på Väverskan.

Forskningsprojektet heter QR-OLD - Quality Registers use for improving care of OLD people, och ska studera hur de kvalitetsregister som ingick i den nationella satsningen "Bättre liv för sjuka äldre" kan användas för att stödja verksamhetsutveckling och förbättring av de äldres situation.

Projektet ska även undersöka hur olika arbetsätt för förbättring kopplat till kvalitetsregister har påverkat personalens arbetsmiljö, samverkan mellan olika professioner inom personalen och vårdkvalitet.

– Forskarna kommer att intervjua mig, omvårdnadspersonal, sjuksköterskor och rehabpersonal för att ta reda på hur vi arbetat. De kommer även att ta del av det vi registerat i Senior alert under de senaste två åren, säger Cecilia.

Projektet finansieras av Vårdalstiftelsen.