Vattnet i fokus när barnen besökte ån

17 juni 2015

I år var det 14 klasser med totalt 240 grundskolebarn tillsammans med 25 lärare/vuxna som drog vinstlotten och fick delta i "Vid vår å vi gå" vid Hållets naturreservat. Ett arrangemang i vattnet och naturens tecken.

"Vid vår å vi gå" består av både promenad och lärorika aktiviteter längs ån. Vattnet står i fokus och syftet är att visa på naturens stora roll i samhället och att det är viktigt att värna om dess framtid.

-Vi arrangerar det här för sjätte året i rad och att få jobba med barn och ungdomar tillsammans med andra organisationer ger både kunskap och glädje. Åt oss alla, både deltagare och arrangörer! säger Christel Guillet, kommunekolog i Nyköpings kommun, som arrangerar evenemanget.

Arkeologi, livräddning, fågelskådning och vattenprovning

Allt från frågor om arkeologi, hur livräddning går till och vilka fåglar som rör sig längs med ån till vattenprovning och mattflätning stod på schemat under tisdagen 9 juni.

      

Till vänster pågår experimentet "vattenrikesnurran" och till höger testas vattnets ph-värde.

Upptäck naturen nära stan

Vill du veta mer om naturreservatet och vad som finns att upptäcka längs med ån och i skogarna runt Hållet, Marieberg och Stenbro? Läs mer på vår sida om naturreservatet, där finns info om allt från fornminnen, fågelarter och den bortglömda utskiktsplatsen som brukar kallas "fornborgen"...

Flera organisationer samarbetar 

"Vid vår å vi gå" är ett samarbete med ett tiotal olika experter och föreningar. Förutom Nyköpings kommuns ekologer, miljöstrateger, naturskola och räddningstjänst deltar Sörmlands museum, Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Friluftsfrämjandet, Fågelföreningen Tärnan, Nyköping-Oxelösund Sportfiskare och Nyköpings Forspaddlare.

Deltagande skolor 2015

Buskhyttans skola
Sjösa skola
Tystberga skola
Östra skolan
Bergshammars skola
Vittra Kungshagen
Släbroskolan