Nu kan du bli varnad direkt i mobilen

10 februari 2015

Vid en allvarlig händelse eller olycka kan du numera bli varnad genom ett sms till din mobiltelefon. Därmed når vi fler med det som kallas VMA - Viktigt meddelande till allmänheten.

Information om varningsmeddelande i telefonen.

Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) är en varning till allmänheten vid till exempel gasutsläpp, en stor brand eller annan allvarlig olycka.

Tidigare har varningen bara skickats via radio, TV och utomhusljudsignalen Hesa Fredrik. Dessa varningar kommer att vara kvar även i fortsättningen men kompletteras nu med sms.

Från och med den 1 februari 2015 kan mobiltelefoner i ett drabbat område få varningsmeddelandet. Sms-utskicket baseras på den adress som mobilen är registrerad på hos mobiloperatören. Det innebär att du kan du få ett varnings-sms till din mobil när en allvarlig händelse har inträffat i närheten av den adress som är knuten till ditt abonnemang.

Vad gör jag om jag får ett VMA i mobilen?

Läs meddelandet noga och följ instruktionerna. Det är vanligt att du får ett kort meddelande om vad som har hänt. Det är också troligt att du uppmanas 

  • gå inomhus
  • stänga dörrar, fönster och ventiler
  • slå på Sveriges Radio P4 för mer information.

Du behöver inte registrera dig. Och det är självklart gratis.

Du kan inte registrera dig för att få VMA i mobilen -  det sker automatiskt om den som beställer ett VMA även beställer möjligheten att skicka ut det via SMS till adressbaserade mobiltelfoner. Telefonuppgifter till mottagare i området hämtas in från teleoperatörerna.

Tjänsten är kostnadsfri och du kan heller inte avregistrera dig eftersom det är viktigt att du nås av information vid en allvarlig händelse.

Vem ansvarar för VMA via sms?

Det är SOS Alarm som ansvarar för drift och underhåll av hela varningsfunktionen. Den som beställer ett VMA, till exempel räddningsledaren vid en olycka, beställer även SMS-tjänsten.

Läs mer om VMA och den nya sms-tjänsten på SOS Alarms webbplats