Välkommen till båtbottentvätten

4 maj 2015

Tisdag 5 maj öppnar båtbottentvätten för säsongen. Den ligger numera intill kranen vid Östra Skeppsbron.

Tekniska divisionens hamnpersonal driver sedan 2012 en båtbottentvätt dit alla som har en båt som passar i tvätten är välkomna. Tvätten skrubbar under 20 minuter rent båtens skrov med hjälp av två stora borstar.
 
- Det blir fler och fler som tvättar sina båtar hos oss. Alla som har tvättat är nöjda och de sprider det vidare till vänner och bekanta, säger Per Stanser på Tekniska divisionens hamnavdelning.

Båtägare bokar tvätten via Kommunservice på telefonnummer 0155 - 24 88 00. De bokningsbara tiderna är tisdagar och fredagar klockan 15.20, 15.00, 14.40, 14.20, 14.00, 13.40, 13.20.
 
För att vara säker på att få en tid är det bra om du bokar tvätten senast 15.30 dagen innan du vill tvätta din båt. Det kostar 300 kronor att använda tvätten oavsett storlek på båt. Nytt för i år är att betalningen kan göras med kort. Om du hellre vill betala kontant så går det givetvis också bra.

Det är stora fördelar med att gå över från giftfärger till bottentvätt.
 - Du slipper använda giftfärger och det är bra för vattenlevande djur och vattenmiljön, säger Per Stanser. Det är också bekvämt eftersom du slipper krypa under båten och slipa och måla. Båtbottentvätten är arbetsbesparande och du slipper köpa dyra färger.

Sedan april 2015 är det ett lagbrott att tömma sin latrin i vattendragen i Sverige. Tvärs över kajen från båtbottentvätten ligger en latrintömmare som är tillgänglig dygnet runt, gratis att använda och inte behöver bokas.

Läs mer om vad som gäller när du ska använda båtbottentvätten
Se bilder på tvättbara skrov