Välbesökt och miljövänligt klädbyte

22 april 2015

Klädbytardagen som genomfördes på Träffen i helgen lockade över 400 deltagare. Kvinnor, män och barn valde bland nygamla plagg i fint skick som andra Nyköpingsbor lämnat in.

Besökare på klädbytardagen

Foto: Emelie Johansson

Träffen fylldes i lördags av alltifrån festklänningar, skinnstövlar och pälsjackor till babykoftor och gummistövlar – och allt var helt gratis. Betalningen bestod av kuponger som de hundratals besökarna fått vid inlämning av egna plagg de inte längre ville ha.

- Jag är positivt överraskad över att det finns så stort intresse för att återanvända kläder och att det var en så blandad publik, säger Jonas Andersson, renhållningschef i Nyköpings kommun.

Återanvändning ger stor miljövinst

Vid dagens slut hade nära tusen klädesplagg, skor och accessoarer fått nya ägare och nästan lika många blev över och skänktes till välgörenhet. Det betyder att klädbytardagen gav en besparing på 9,9 miljoner liter vatten (vilket motsvarar omkring 71 000 fyllda badkar), 4,6 ton koldioxid och 920 kilo kemikalier, jämfört med om samma mängd kläder istället hade köpts nya. Då är inte de plagg som lämnades till välgörenhet inräknade.

Jonas Andersson är nöjd med utfallet av evenemanget:

- Det är imponerande siffror, tre gånger så mycket som vårt mål för dagen, och resultatet ligger helt i linje med vårt uppdrag att främja återanvändning och att minska avfallet, säger han.

 Fakta:

  • Klädbytardagen arrangerades av Nyköpings kommun i samarbete med Naturskyddsföreningen södra Sörmland, Oxelö Energi, Studiefrämjandet, Sörmlands museum och Länsstyrelsen Södermanland.
  • Uträkningen i miljöbesparing är gjord enligt Naturvårdsverkets schabloner för hur mycket olika klädesplagg väger och vilken miljöbelastning de ger i fråga om vattenåtgång, kemikalieanvändning och koldioxidutsläpp.