Vad berättar husen i centrala Nyköping?

19 oktober 2015

Nu startar inventeringen av bebyggelsen i Nyköpings centrala delar. Det är Sörmlands museum som på uppdrag av Nyköpings kommun fotograferar, bedömer och klassar husen i tre nivåer med utgångspunkt i det kulturhistoriska värdet. Vet du något om husen? Var med och berätta!

Östra bergen – Ringvägen – Kungsgatan - Hamngatan

Det handlar i grund och botten om vad husen i området på och kring Östra bergen fram till Ringvägen, samt kvarteren mellan Kungsgatan och Hamngatan, kan berätta. Ett hus eller en miljö är en fysisk länk till vår historia och de som levt före oss och kan därför ge många ledtrådar till hur vi levde förr. En byggnads kulturhistoriska värde avgörs av flera faktorer, bland annat i vilken tid, vilket sammanhang och för vem uppfördes den och hur är detta synligt idag.

Vad kan du som Nyköpingsbo berätta?

Vet du något om husen? Kanske vem som har bott i det? Har det hänt något spännande där? Eller något alldeles vardagligt? Hur har området förändrats under tiden du bott där? Har saker blivit bättre eller sämre? När Sörmlands museum inventerar Nyköping vill de ge Nyköpingsbor möjlighet att berätta om husen.

Berätta gärna för, eller ställ frågor till, byggnadsantikvarierna Christina Andersson och David Hansson om du ser dem på stan (bilden nedan). De har röda jackor på sig med "Sörmlands museum" tryckt på ryggen. Om du inte ser dem, dela gärna med dig av din berättelse via e-post: byggnadsvard@dll.se

Inventeringen kommer att hittas här på kommunens webbplats när den är sammanställd.

Underlag för bygglovshantering och planering

Inventeringen ska fungera som underlag för kommunens bygglovhantering och planering och det är en uppdatering av den äldre kulturhistoriska inventeringen från 1979.

Läs mer om hur den kulturhistoriska inventeringen går till på Sörmlands museums webbplats.

Byggnadsantikvarierna Christina Andersson och David Hansson från Sörmlands museum är ute och fotar på stan. De vill veta vad du vet! Prata med dem direkt eller skicka e-post till byggnadsvard@dll.se