Utbildas i akut hjälp till självmordsbenägna

28 maj 2015

Flera medarbetare i Nyköpings kommun ska i höst utbildas till instruktörer i så kallad MHFA - Mental Health First Aid, som ett led i att minska antalet självmord.

Landstinget Sörmland driver sedan 2013 ett projekt som ska förebygga självmord. Projektets syfte är att stärka samverkan mellan olika aktörer i länet och öka kunskapen om så kallad suicidprevention, det vill säga hur man kan förebygga självmord.Utbildningen i första hjälpen för självmordsbenägna vänder sig till 15 personer, varav en brandman och två skolkuratorer i Nyköpings kommun. De ska i nästa steg kunna utbilda andra berörda kollegor.

Målet är att rädda liv genom att minska antalet fullbordade självmord i Sörmland.

- Behovet av och en vilja att bidra till suicidprevention är stort. Intresset för frågan och för projektet har varit större än förväntat och har även spridit sig utanför länet, säger Charlotta Skålén, projektledare på Landstinget Sörmland.MHFA står för Mental Health First Aid. Utbildningen kommer från Australien och tanken är att den ska liknas vid hjärt- och lungräddning (HLR), fast handla om psykisk första livräddning.

 Även som e-utbildning

Inom ramen för projektet har en e-utbildning tagits fram och erbjuds även till berörda yrkesgrupper utanför landstinget. E-utbildningen består av fyra moduler på 15 minuter vardera. Kopplat till e-utbildningarna finns möjlighet till att delta i ett samtal på cirka två timmar. Samtalet leds av en samtalsledare, gruppstorleken blir 6-8 deltagare och man bokar själv in samtalet när det passar. 

Konferens på Sunlight 28 maj

Torsdag den 28 maj arrangerades en konferens för ett par hundra personer inom flera yrkeskårer i länet, bland annat från Nyköpings kommun. Då föreläste forskare inom området och även artisten Dregen, vars pappa begick självmord. 

 

Du kan läsa mer om hela projektet på Landstinget Sörmlands webbplats

Nyhetsinslag i SVT

SVT Nyheter Sörmland har varit på plats på bland annat brandstationen för att intervjua en av de blivande kursdeltagarna och rapportera från konferensen den 28 maj.

Här kan du se nyhetsinslagen