Trygg i skolan - nu lanserar vi ett nytt sätt att anmäla

7 januari 2015

"Trygg i skolan" är ett verktyg för att motverka otrygghet i skolan. Med hjälp av anmälningsformuläret på webbplatsen kan skolan upptäcka och åtgärda mobbning och annan kränkande behandling i tid.

Att vara elev är inte alltid enkelt. Det är inte bara ämneskunskaper som ska inhämtas utan även kamrat- och vuxenrelationer i skolan och fritiden ska fungera.

Tyvärr kan det även finnas mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Skolan måste vara bra på att upptäcka och åtgärda.

Viktigt att anmäla

För att göra anmälningar mer tydliga och synliga har Barn och Utbildningskontoret nu skapat ett anmälningverktyg - en sida där alla elever, föräldrar, lärare eller andra som får vetskap om eller blir utsatta för till exempel mobbning kan anmäla så skolan kan utreda och åtgärda. 

– För att vi ska kunna åtgärda måste vi synliggöra varje gång det sker övertramp, säger utbildningschef Lina Axelsson Kihlblom. Vi ska bli sverigebäst på att hantera mobbning och diskriminering med en anmälningswebb.

Så anmäler du

Du hittar anmälningsverktyget "Trygg i skolan" via en länk på alla skolors webbplatser. Så här gör du en anmälan:

  • Klicka på "Trygg i skolan" via länken till höger - här kan du skriva in anmälan direkt i ett formulär som skickas vidare till den verksamhet i kommunen som anmälan berör. Den diarieförs och skickas också till utbildningschefer.
  • En anmälan kan göras helt anonymt.