Sveriges ekokommuner träffas i Nyköping och Trosa

27 maj 2015

Den 27-28 maj står Nyköping tillsammans med Trosa kommun som värdar för Sveriges ekokommuners (SEKOM) årsmöte.

Värdarna hälsar välkommen till Sveriges Ekokommuners årsmöte fr v Jonas Hultberg, Nyköping, Lars Thunberg, Sveriges ekokommuner och Stefan Björnmalm, Trosa.

Sveriges Ekokommuner är en samarbetsorganisation vars huvudfokus är opinionsbildning, att förmedla lokala exempel, stimulera erfarenhetsutbyte nationellt och internationellt.

Medlemmarna ska vara förebilder och föregångare för övriga kommuner när det gäller hållbar utveckling på lokal nivå. Till årsmötet är samtliga 97 medlemskommuner och landsting i föreningen inbjudna. Trosa har varit medlem i föreningen sen 1994 och Nyköping sen 2011 och kommer nu att visa övriga ekokommuner om hur Nyköping och Trosa  arbetar för en hållbar utveckling.
Det är viktigt att leva som man lär och därför är årsmötet, för första gången ett miljömärkt event enligt Håll Sveriges Rent miljömärkning. Det innebär bland annat att mötestiderna är anpassade utifrån kollektivtrafiken. Det ska vara lätt resa klimatsmart till oss. Krav har också ställts på ekologisk mat, hotellens miljöarbete etc.

Temat för årsmötet är kemikalier och vatten, vilket såväl föreläsningar som studiebesök knyter an till. Föredragshållare är exempelvis Ethel Forsberg, Samhällsbyggnadschef Region Gotland, tidigare generaldirektör vid Kemikalieinspektionen och aktuell med boken ”Makt, plast, gift och våra barn” och Björn Risinger, generaldirektör för Havs- och Vattenmyndigheten.

Nyköping och Trosa erbjuder tillsammans studiebesök om Hälsosam förskola, arbete för socialt och ekologisk hållbarhet i bostadsområdet Brandkärr, besök på Askölaboratoriet och i Nyköpings nya högstadieskola Alpha.