Svalsta förskola nominerad till Stenpriset

28 juli 2015

Svalsta förskola uppfyller alla kriterier och mer när Sveriges Stenförbunds jury ska utse årets vinnare av Stenpriset.

Kriterierna är: Den lilla detaljen, det förnämliga hantverket och det magnifika projektet.

Svalstas nya förskola har en fasad i omväxlande skiffer och naturmaterial. Samspelet mellan materialen i kombination med hur byggnaden fungerar tillsammans med området var avgörande för nomineringen tror Inger Fernberg, som var projektledare för byggnationen. 

- Det sticker ut en del men lyckas ändå smälta in i miljön. Tegel är väldigt bra på många sätt och vis, men alla offentliga byggnader kan ju inte ha tegelväggar. För omväxlings skull, men även för att höja området i stort så valde vi skiffer i Svalsta, säger hon.

Just att använda skiffer som väggmaterial är i sig inte särskilt vanligt. Typen av skiffer som användes till Svalsta förskola hör inte heller den till de mest ordinära. Samtidigt är det väldigt passande för typen av byggnad.

- Skifferfasader uppfyller alla de krav vi har på hållbarhet. Det är motståndskraftigt mot skadegörelse och har låga underhållskrav jämfört med till exempel träfasader. Dessutom så är det ett kostnadseffektivt material, säger Inger.

Sveriges Stenindustriförbund är en sammanslutning av företag inom naturstensbranschen som bildades år 1938. Varje år utser branschföretaget en vinnare som uppförts under året och är "estetisk, hållbar och nyskapande". I år är Svalsta förskola en av sex nya byggnader i Sverige som bäst uppfyller de målen.