Stöd och hjälp vid självmordstankar

10 september 2015

Torsdag den 10 september är det Internationella suicidpreventionsdagen som är till för att öka medvetenheten och kunskapen om självmord.

Dagen uppmärksammas bland annat av föreningen SPES som i Nyköping arrangerar en eftermiddag med föreläsningar och samtal. Där invigningstalar också Vård- och omsorgsnämndens vice ordförande Helena Dahlström.

Behöver du eller någon du känner hjälp?

Vem som helst kan hamna i situationer när man tänker att man inte vill leva längre. Det kan exempelvis handla om att inte leva upp till egna eller andras förväntningar eller att man drabbas av något svårt som känns omöjligt att ta sig igenom.

Om du själv eller någon i din närhet har tankar på självmord ska ni söka hjälp. Även om det just nu känns omöjligt, finns det alltid andra utvägar och hjälp att få.

Läs mer om hjälp vid själmordstankar

Personal i kommunen utbildas i akut hjälp till självmordsbenägna

Ett sätt att förhindra självmord är att ge rätt vård i rätt tid. Ett annat sätt är att utbilda nyckelpersoner om effektiva sätt att förhindra självmord.

Just nu utbildas medarbetare i Nyköpings kommun till att bli instruktörer i så kallad MHFA - Mental Health First Aid. Utbildningen leds av Landstinget Sörmland och har som mål att fler nyckelpersoner i offentliga verksamheter ska kunna hjälpa den som står i begrrepp att ta sitt liv.

I utbildningen deltar 15 personer, bland annat två skolkuratorer och en brandman. Instruktörerna kommer sedan att vidareutbilda sina kollegor i länet.

MHFA står för Mental Health First Aid. Utbildningen kommer från Australien och tanken är att den ska liknas vid hjärt- och lungräddning (HLR), fast handla om psykisk första livräddning.

Läs mer om projektet på Landstinget Sörmlands webbplats