Sprängningsarbete startar i Påljungshage

3 november 2015

Onsdag 4 november 2015 började sprängningarna i Påljungshage etapp 2.

Den första sprängsalvan skedde onsdag 4:e november. Följande dagar och under kommande veckor kommer NCC att spränga flera gånger, ca 2 gånger per dag. NCC avlyser riskområdet och signalererar med tuta:

Före sprängning __ __ __ __ __ __ __

Efter Sprängning __________________

 

NCC tar emot kommentarer om hur de som vistas i närliggande område upplever sprängningen. Kontakta NCC:s platschef Johan Lundborg, tfn 070-670 33 40 eller via e-post johan.lundborg@ncc.se

Information till de boende i området

NCC informerar de som bor närmast (inom c:a 500 meter) minst ett dygn före varje salva via e-post och/eller sms. För den som inte har möjlighet att ta emot digital information, eller inte vill ha informationen på detta sätt, informerar NCC via anslagstavlan vid rondellen vid trafikplats Påljungshage.

Byggnation startar tidigast 2017

Att förbereda området för byggnation och etableringar av företag är en tidskrävande process och som tidigast kan det börja byggas på området i början av 2017. Berget kommer att tas bort i flera omgångar. Första omgången kommer att skapa en yta till försäljning på 20 000 kvm.

Borttagningen av berg beräknas pågå som längst till 2025. Berget tas bort i omgångar och det kan bli uppehåll i arbetet mellan omgångarna.

Skog inom området har avverkats och jordlagret på bergytan har tagits bort. Därefter sker borrning, vilket görs etappvis inför varje sprängsalva. I början räknar NCC med att de behöver skjuta flera mindre salvor, kanske någon eller några per vecka. Senare, när de kommer upp på höjd, blir det mera sällan – någon eller några gånger per månad.

Läs mer om utvecklingen av Påljungshage etapp 2. Där finns också uppdaterad information om när sprängningar sker.