Sörmlänningar får svara på frågor om boendemiljö och hälsa

29 mars 2015

Hur påverkar inomhusmiljön och bilavgaser vår hälsa? Eller bullrar grannarna på ett sätt som stör? Detta och mycket mer får 2 400 sörmlänningar möjlighet att svara på i en enkätundersökning om hälsa, boendemiljö och levnadsvanor.

Nyköpings kommun är med och finansierar undersökningen som är nationell och syftet är att kartlägga miljö- och hälsosituationen för vuxna i Sverige. Resultaten används för att förebygga miljöns negativa påverkan på människors hälsa och främja dess positiva påverkan.

- Vi kan använda resultatet i vårt arbete på flera sätt och att få specifik statistik för Sörmland är väldigt bra eftersom vi då kan prioritera en del av våra åtgärder, säger Per Berggren som är chef för Miljöenheten på Nyköpings kommun.

Underlag för samhällsplanering

Informationen används också som underlag för samhällsplanering och i arbetet inom bland annat miljö- och hälsoskydd samt som indikatorer för att följa upp Sveriges miljö- och folkhälsomål.

Det är Folkhälsomyndigheten som står bakom undersökningen. Länsstyrelsen i Södermanlands län bekostar tillsammans med Eskilstuna kommun, Nyköpings kommun och Arbets- och miljömedicin i Örebro en utökad undersökning för att få veta hur människors hälsa påverkas av miljön i länet.

Enkäten skickas per brev från SCB

Enkäten skickas ut per brev och det är Institutet för miljömedicin (IMM) vid Karolinska Institutet som genomför undersökningen på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. Statistiska centralbyrån (SCB) gör utskick, insamling och sammanställning av svar.

Läs mer om undersökningen

De nationella Miljöhälsorapporterna finns att läsa på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Mer information om folkhälsopolitikens målområde 5, Miljöer och produkter.

Information om Sveriges miljömål finns på www.miljomal.se.

Länsstyrelsen Södermanlands information om undersökningen.

Kontaktperson

Katja Hagström, Arbets- och miljömedicin i Örebro, tel. 019-602 24 92.