Skräpmätning – för ett renare Nyköping

28 juli 2015

Att i längden minska mängden skräp – det är syftet med den skräpmätning som startar i Nyköping den 29 juli. Under ledning av kommunens gatu- och parkavdelning kommer feriearbetande ungdomar att ge sig ut och mäta hur mycket skräp det finns runt om i Nyköping. 

Skräpmätningen pågår i ett par veckor och genomförs på 200 olika platser bland Nyköpings trottoarer, gågator och gångbanor. Varje mätpunkt är cirka tio kvadratmeter och resultatet sammanställs till ett statistiskt underlag.

– Genom inventeringen får vi reda på skräpets omfattning och innehåll. Det ger oss ett bra underlag för att genomföra förändringar som ska minska nedskräpningen, såsom fler papperskorgar eller tätare städning. Därmed förbättras även miljön och trivseln, berättar Helena Göransson, chef för parkavdelningen i Nyköpings kommun.

Nyköpings kommun satsar mycket tid och resurser på städning. De extra papperskorgar som har placerats ut i centrum de senaste åren har även bidragit till att mindre skräp hamnar på gatorna.

Mest cigarettfimpar och snus

Det här är tredje gången som skräpmätning genomförs i Nyköping. De tidigare mätningarna visade att Nyköpingsborna är duktiga på att hålla rent ute. 2011 och 2012 hittades 3,97 respektive 4,36 skräpföremål i genomsnitt på en yta av tio kvadratmeter. Nyköping hade därmed ett av de bästa resultaten av de kommuner som deltog i mätningen. Skräpet har till största del bestått av cigarettfimpar och snus.

Metoden för att mäta skräp har tagits fram av stiftelsen Håll Sverige Rent och är ett samarbete med Statistiska centralbyrån för att få en mer säkerställd statistik.

– Skräpmätningen är också bra då vi kan se utvecklingen mot tidigare år och om de åtgärder vi genomfört då gett någon effekt. Vi kan också se hur vi ligger till jämfört med andra kommuner, förklarar Helena Göransson.