Skolans budget i balans under 2016

8 juni 2015

Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström och Barn- och ungdomsnämndens ordförande Kent Pettersson bjöd under måndagen in media till en presskonferens om läget i skolan i Nyköping.

Skolan har under de senaste åren brottats med ett underskott. För 2014 var underskottet ca 40 miljoner för divisionen. Budgeten var ca 1200 miljoner.

En verksamhet i omställningsfas

Urban inledde med att visa hur kommunstyrelsen och nämnden har tilldelat medel för skolverksamhet under de senaste åren. De betonade att de har prioriterat skolan och att budgetramarna har utökats för varje år.

– Det är klart problematiskt att vi har ett underskott i skolverksamheten. Vi är nu i en omställningsfas där åtgärder görs ute i verksamheten. Jag förstår att det finns oro i en förändring, säger Urban.

Barnen måste få kosta

Urban och Kent var helt överens om att barnen måste få kosta. Samtidigt är det ett tydligt krav att divisionen måste hålla budget.

Urban pratade också om de stora investeringar som har gjorts och görs i skolan. En ny förskola i Svalsta (60 milj.), en ny högstadieskola (225 milj.), en ny skola i Stigtomta (180 milj.), en förbättrad gymnasieskola (260 milj.).

– Vi vill härmed säkerställa att verksamheten når kvalitetskraven. Vi siktar därför på en budget i balans under 2016. Att nå det under 2015 skulle göra att kvaliteten i skolan blir för låg. Vi kommer under hösten att använda ett statsbidrag på 4 miljoner för att stödja de enheter som inte klarar kvalitetskravet med en budget i balans, säger Urban.

Divisionen har under våren gjort ett stort arbete med att planera organisationen så att verksamheterna ska klara uppdraget, men också hålla budget. Utbildningschefen för åk F-9 Anci Stierna har flaggat upp för att det är några enheter som inte klarar det. Det är alltså bland annat där som stadsbidraget kommer att användas.

– Grundskolan i Nyköping består av 21 enheter. Det är några av dem som inte klarar kvalitetsmålen med en budget i balans. Det är viktigt att komma ihåg att vi har många enheter som klarar budgeten och kvalitetskraven. Vi har en bra skola i Nyköping, säger Urban.

Skapa arbetsro för kommande utmaningar

– Det är viktigt att vi ger divisionen med rektorer och personal möjlighet till arbetsro för att genomföra bland annat utvecklingsarbete. Vi har stort förtroende för alla duktiga rektorer och anställda som finns i divisionen, säger Kent.

Samtidigt som underskottet finns som en ryggsäck för verksamheten står skolan också inför utmaningen med att ha legitimerade lärare. Från 1 juli finns ett lagkrav på att ha legitimerade lärare som kan planera undervisningen och sätta betyg.

– Jag har största respekt för den oro som finns kring förändringar som sker just nu i verksamheten, säger Urban.

Inga förändringar i tilläggsbelopp eller SALSA-tilldelningen

Skolorna får tilldelade pengar enligt en SALSA-modell som bland annat fördelar mer medel till barn som har föräldrar med lägre utbildningsnivå. Det kommer inte ske någon förändring i den fördelningen. Tilläggsbeloppen är också kvar som ersättning till skolorna. Tilläggsbeloppen täcker kostnader för extraordinära åtgärder som inte har koppling till den vanliga undervisningen. Till exempel tekniska hjälpmedel, assistenthjälp, anpassning av skollokal och för modersmålsundervisning.