Skolan får arbeta med graffitiverket ”Övermålning”

26 februari 2015

Den politiska ledningen i Nyköpings kommun har noga följt arbetet med att förnya Nyköpings högstadium och den intensiva debatten om den omdiskuterade graffitiverket ”Övermålning” och menar att det nu kan vara dags att ta nya steg.

- Den nya skolan är en fantastisk tillgång för Nyköpings ungdomar, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande. Skolan är byggd för framtiden, för naturvetenskap, modern teknik, miljö och kunskapande. Nu vill vi också att skolan tar sig an arbetet med att förvalta den omdebatterade graffitimålningen.

Det har gått ett halvår sedan skolstarten i augusti för Nyköpings nya högstadieskola med all den anpassning och intrimning av verksamheten som en stor och viktig skolstart innebär. Mycket tid har gått åt till att jämka ihop elever från tre tidigare skolor och samordna elever från kommunens alla hörn i den nya årskurs 7. Nya sätt att organisera undervisningen, nya kamrater, nya lokaler och vanlig omflyttningsoreda har hanterats.

Den debatt om målningen som pågått i ett års tid har mycket handlat om vad som är rätt eller fel, om att visa eller inte visa konst, om genus och könsmaktordning, om tolerans och hänsyn och yttrandefrihet – alla viktiga delar i skolans uppdrag och som speglar dagens samhälle. I den diskussionen om vad Nyköpings högstadium ska stå för har målningen en ofrånkomlig plats.

-   Vi väljer nu att överlåta till tjänstemannaledningen att hantera målningen på ett klokt sätt, säger Malin Hagerström, kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen. Skolans ledning och personal har genom sitt agerande de senaste dagarna visat att man är beredd att ta ansvar för målningen och de värderingsdiskussioner som den kommer att ge upphov till - och som alltid förs i en modern skola.

Med detta hoppas kommunledningen att ett år av en tidvis intensiv mediedebatt om grafittimålningen kommer att ersättas av en lika intensiv debatt om ungdomars vardag och värderingar, liksom om skolans viktiga uppdrag att ge ungdomarna redskap att hantera det mångkulturella samhälle som de kommer att vara en aktiv del av i framtiden.

- Det känns bra att vi nu kan komma vidare efter all diskussion om denna dolda grafittimålning, säger kommundirektör Erik Carlgren. Med ett klokt och professionellt förhållningssätt är jag övertygad om att skolans personal kommer att ta hand om både elever och värderingsdiskussioner på bästa sätt framöver.