Satsning på skolan och Ostlänken i budget 2016

7 september 2015

Arbetet och planeringen inför Ostlänken förstärks i förslaget till budget 2016 för Nyköpings kommun. I takt med befolkningsökningen investerar man också i fler förskoleplatser och ytterligare förbättrade skollokaler.

- 2016 kommer arbetet med att förverkliga ett nytt resecentrum och Ostlänkens byggande att märkas rejält i kommunen, säger kommunalrådet Urban Granström (S). Det är oerhört viktigt att Nyköpings kommun står rustat för att kunna genomföra allt snabbt och effektivt som har med dessa stora projekt att göra.

De målområden som är prioriterade under 2016 är Hållbar tillväxt, Grön omställning, Social sammanhållning, Kommunal organisation och Hållbar ekonomi.

- För att möta kostnadsutvecklingen och arbeta för en sammanhållen kommun har vi lyft fram målområdet social sammanhållning, säger kommunalrådet Malin Hagerström (MP). Parallellt läggs även ett särskilt utredningsuppdrag till kommundirektören att planera och genomför ett projekt för att ta fram en grundstruktur för social sammanhållning.

Projektet ska omfatta omvärldsanalys hur andra kommuner arbetar med social sammanhållning, definiera begrepp och beskriva  vad social hållbarhet är samt exemplifiera  hur det kan fungera som styrfaktor inom de kommunala verksamheterna.

Budgeten baseras på en befolkningsökning på 700 invånare per år. Det innebär bland annat mer än 200 fler barn i förskolan, drygt 450 fler grundskoleelever och nästan 100 fler gymnasieelever under planperioden 2016-2018.

- Budget 2016 innebär en fortsatt satsning på arbetsmiljön, säger kommunalrådet Nicklas Franzén (V). Vi kommer att testa 6 timmars arbetsdag inom Vård och omsorg och vi är övertygade om att det kommer ha effekt på både rekryteringsproblematik och sjuktal.

Kommunalskatten blir oförändrad 21:48. Däremot höjs VA-taxan och renhållningstaxan med 2 procent.

De närmaste åren investeras 750 miljoner i skolans verksamhet och här ingår bland annat en ny skola i Stigtomta. 350 miljoner satsas på trafikförbättrande åtgärder. I beloppet ingår påbörjandet av Resecentrum och förbättringar av gång- och cykelvägar, parkering, busshållplatser och belysning.

För att de som bor och vistas i kommunen ska uppleva att det finns bra kultur- och fritidsanläggningar avsätts 130 miljoner till renoveringen av Hjortensbergsbadet och insatser på Rosvalla, Träffen och Culturum.

I budget 2016 får kommundirektör uppdrag att genomföra en översyn samt föreslå revideringar av all verksamhet som rör arbetsmarknadsfrågor, liksom verksamhetens organisation och lokalisering. Särskilt ska tidigare beslutade satsningar på unga upp till 25 följas upp.

Han ska också ta fram förslag till försök med 6-timmars arbetsdag inom en begränsad del av den kommunala vård och omsorgsverksamheten och förslag till beslut  om en differentierad  lokalhyressättning för de kommunala scenerna.
 
Barn och Ungdomsnämnden får i uppdrag att utreda och pröva på vilket sätt Elevhälsan kan följas upp kvalitativt och kvantitativt, samt hur tillgänglig elevhälsan är för alla elever i kommunala och fristående skolor.

I budgeten ingår fortsatt utveckling av stadskärnan och Skavsta. Förberedelserna inför Gästabudsåret 2017 fortsätter liksom Bo i Nyköping-kampanjen. För att ytterligare förbättra den kommunala servicen börjar arbetet med att skapa ”En väg in” i kommunen och inför e-tjänster.

Särskilda resurser läggs också på Näringslivsavdelningen och Campus Nyköping för att förbättra möjligheterna för företagen att få rätt kompetens. Landsbygdssatsningarna fortsätter med utbyggnaden av bredband som högsta prioritet. Projekt ska också genomföras för att förbättra möjligheterna för unga att få bostäder.
Handläggningen av försörjningsstöd förstärks för att ge större möjligheter att lotsa fler människor ur beroendet av försörjningsstöd.

Budgetförslaget går nu vidare till kommunstyrelsen
och kommunfullmäktige för beslut.