Sänkt avgift för brukare som får mat levererad hem

15 oktober 2015

ISS fortsätter att leverera maten men efter den nya matupphandlingen blir kostnaden för brukare lägre från 1 januari 2016.

Att få mat levererad hem kallas matdistribution. Brukaren kan välja att få hem mat fem eller sju dagar i veckan.

Matdistribution är ett månadsabonnemang och kostar idag 1 948 kr/månad för 7 dagar i veckan och 1 392 kr/månad för 5 dagar i veckan.

Från 1 januari kostar det istället 1 350 kr/månad för 7 dagar i veckan och 965 kr/månad för 5 dagar i veckan. Det innebär en sänkning med avgiften på hela 598 kr för ett sjudagars abonnemang och 427 kr för ett femdagars abonnemang.

Den som får mat levererad hem behöver inte göra något. Fakturorna för matdistribution som skickas hem har de nya avgifterna från 1 januari 2016.

Varför sänks kostnaden?

I den senaste upphandlingen av mat som genomfördes under 2015 har ISS offererat så mycket lägre priser än i den förra upphandlingen. Men kan kvaliteten vara densamma?

– Kvalitetskraven som ställts i den nya upphandlingen är större än de var tidigare så det ska absolut inte innebära någon försämring av maten. Om någon skulle tycka det ska de höra av sig omgående till sin handläggare. Vi följer regelbundet upp kvaliteten och de krav som ställts i upphandlingen, säger Veronica Andersson, ordförande i Vård- och omsorgsnämnden.

Avgiften för kostabonnemang på äldreboende ligger kvar på samma nivå som under 2015 och ändras alltså inte.

Beslut om de nya matavgifterna måste tas av Kommunfullmäktige (KF) men Vård- och omsorgsnämnden tar det första beslutet på sitt sammanträde 15 oktober.

Kontakt för frågor

Generella frågor:

Solweig Kurg
Nämndansvarig tjänsteman
Vård- och omsorgsnämnden
Nyköpings kommun
Tfn 0155-24 89 39

Specifika frågor:

Ann Kristin Sjöö och Leila Parmenberg
Avgiftshandläggare
Äldreenheten i Division Social omsorg
Nyköpings kommun
Tfn växel 0155-24 80 00