Samordning av barn- och ungdomsfrågor i Nyköpings kommun

2 november 2015

Nyköpings kommun är på väg att inrätta en ny tjänst för att på ett tydligt sätt samordna barn- och ungdomsfrågorna utifrån Barnkonventionen.

- Samordnaren ska arbeta för att mer tydligt lyfta fram det mervärde som barns och ungas perspektiv kan ge i byggandet av en kommun och ett demokratiskt samhälle, säger kommunalrådet Malin Hagerström (MP).

Kommundirektören fick i budget 2013 uppdrag att utreda behovet av en barnombudsman. Nu förslås att kommunfullmäktige ska inrätta en barn – och ungdomssamordnare och att en kartläggning görs av hur kommunen arbetar med Barnkonventionen. Man ska också ta fram en barn- och ungdomsstrategi och se över hur frågor som berör barn och ungdomar bereds med utgångspunkt från Barnkonventionen.

Nyköping har idag ett ungdomsfullmäktige som fyller en viktig funktion och har fått ett nationellt och internationellt erkännande samt bidragit till att stärka ungdomars inflytande i andra länder. Därför föreslås inga förändringar för ungdomsfullmäktiges organisation eller arbete.

Barnkonventionen
Barnkonventionen är tydlig i att alla barn och ungdomar har rätt att bli hörda i frågor som direkt eller indirekt rör deras liv. Under 2011 och 2012 konstaterades att Nyköpings kommun saknar en tydlig koppling till Barnkonventionen i de politiska organens och verksamheternas arbete. Kommunfullmäktige beslutade därför att införa Barnkonventionen som övergripande styrdokument och att alla nämnder i sitt budgetarbete ska ange hur konventionen kan infogas i det ordinarie arbetet.

Inom vissa verksamheter är kopplingen till konventionen mer tydlig, särskilt inom socialtjänst och skola men gemensamt för kommunen som helhet är att detta är ett stort förbättringsområde.

Regeringen arbetar med att införliva Barnkonventionen i svensk lag.

Förslaget om att inrätta en ny tjänst för att samordna barn- och ungdomsfrågorna kommer upp på kommunstyrelsens sammanträde måndag 9 november.