Rundtur för intresserade av att flytta till Nyköping

26 maj 2015

52 inflyttningsintresserade från bland annat Visby, Arboga, Katrineholm och Stockholm fick en halvdags snabbintroduktion till Nyköping på rundturen lördag 23 maj.

Busstur genom nya och äldre bostadsområden, Nyköping från havet på skärgårdsbåt, guidning till fots från hamnen till Stora Torget, Tuffistur genom stan och allmänt prat om Nyköping stod på schemat för rundturen som är en del av Bo i Nyköping-kampanjen. Syftet är att visa Nyköping för dem som är intresserade av att flytta hit. Rundturen arrangeras varje år och inbjudan fanns med i vårens kampanj i Stockholms tunnelbana och som webbreklam på Hemnet.se.

- Det var en blandad grupp som deltog på årets rundtur, berättar Kristina Lilja Fällman från Kommunservice som ansvarade för dagen. Det var både barnfamiljer, unga vuxna utan barn och yngre pensionärer med bland de 52 deltagarna. Många kom från Stockholm men vi hade också gäster från Visby och Arboga. Det var flera som var konkret intresserade eller på väg att flytta hit. Energin var hög och det blev en strålande dag. Då jag själv är inflyttad sedan åtta år delar jag gärna med mig av mina erfarenheter, säger Kristina.

Kaffe, guidning och personliga tips från kommunen

En handfull kommunanställda var med på rundturen och guidade, upplyste om priser på tomter och bostäder, var det finns hyreslägenheter, förskoleplatser och lediga jobb i kommunen, serverade kaffe och inte minst – delade med sig av personliga tips på Nyköpings guldkorn. Kristina Andreason från Arbetsförmedlingen lyste upp med sitt blonda, lockiga hår och sin kunskap om arbetsmarknaden i regionen. Anette Fröding från BUK tipsade om förskolor och skolor och Anna Hedin och Maria Säfverblad från kommunikationsavdelningen guidade på bussturen som körde genom olika typer av bostadsområden.

- Det är kul att få vara ambassadör för Nyköping. Vi fokuserade på att visa Arnö med Örstig, Brandholmen, nya högstadieskolan, nybyggena kring Tessinområdet och Östra Villastaden. Vi pratade även om småorterna utanför Nyköping, om lediga tomter på landet och var det finns förskolor utanför Nyköpings stadskärna till exempel, berättar Anna Hedin.

Ville komma närmare släkten

Det strålade om Karin Mehler när hon stod på båten Storsands däck med vinden i håret. Hon har tidigare studerat i Nyköping och har vänner kvar i staden. Efter att ha återvänt till sin hemstad Visby och bott och arbetat där i flera år tog hon beslutet att flytta tillbaka till fastlandet och Nyköping. Hon har nu bott två veckor här.

-Nyköping är perfekt för mig. Jag ville komma närmare släkt, jobb och vänner men inte flytta till Stockholm. Jag gillar platser där det sker utveckling, där man satsar och vill framåt och då passar Nyköping mig. Och den här dagen har varit fantastisk, utbrister Karin.

Nyfikna på Nyköping och boende på landet

Tarja Anttila och hennes man och tonårsdotter följde med på bo-rundturen av ren nyfikenhet och som en kul grej. De bor i Arboga och Tarja upptäckte Nyköping på webben när hon surfade efter nytt boende.

-Dagen har varit väldigt givande. Promenaden längs ån var trevlig. Vi gick förbi många fina platser som exempelvis Nyköpingshus. Min man har pendlat mellan Arboga och Nyköping en hel del i sitt jobb, om det blir en flytt för oss så vill vi bo på landet, berättar Tarja.

Tack till medverkande på rundturen

Stort tack till medverkande från Arbetsförmedlingen, Olle Fredriksson och Tuffiståget, Trosa Rederi och Åkerbergs trafik. Rundturen arrangerades av Nyköpings kommun.

Bo-rundturen i Nyköpings hamn

Deltagarna på rundturen går på båten Storsand

Pratstund på båt2

Pratstund med inflyttningslotsen Susanna Skatteboe

Inflyttad_bat

Karin Mehler är nyinflyttad sedan två veckor från Visby

Pratstund på båt2

Pratstund om jobb och barnomsorg med kommunens representanter