Rätt till förskola 20 timmar i veckan

6 juli 2015

Har du barn i förskolan och är föräldraledig eller arbetssökande? Från den 1 september 2015 har du rätt att ha ditt barn på förskolan 20 timmar per vecka.

För dig som är föräldraledig eller arbetssökande

Från 1 september har barn med föräldrar/vårdnadshavare som är föräldralediga eller arbetssökande rätt till förskola med 20 timmar per helgfri vecka. Det gäller så länge föräldraledigheten eller arbetslösheten varar.

Förskolechefen tar i samråd med förälder/vårdnadshavaren beslutet om hur timmarna på förskolan ska förläggas under veckan.

Du som förälder/vårdnadshavare betalar en avgift året runt i enlighet med kommunens regler för avgifter. Det innebär att du betalar enligt gällande avgiftsregler.

  • För barn mellan 1 och 3 år betalas full avgift. 
  • För barn mellan 3 och 5 år reduceras avgiften med 30 % förutom under juni, juli och augusti då full avgift betalas. Gäller från 1september det år barnet fyller 3 år.

Allmän förskola
Det går också bra att söka om placering i enlighet med reglerna för ”Allmän förskola” (ALF). Följande gäller för placering enligt ”Allmän förskola”.

  • Erbjuds alla barn från höstterminen det år de fyller 3 år. 
  • ”Allmän förskola” omfattar 15 timmar per vecka och max 525 timmar under höst- och vårterminen. Placeringen följer skolans läsårstider vilket innebär att barnet är ledigt under loven på samma sätt som en elev i skolan. Denna tid är avgiftsfri. 
  • Närvarotidens förläggning beslutas av förskolechefen i samråd med föräldrar/vårdnadshavare.

Om du har haft allmän förskola under läsåret och sedan får ett behov av plats efter läsårets avslut i juni, juli och augusti så måste du skriftligt meddela det till våra handläggare för placering via barnplacering@nykoping.se