Populär dag i Årummet

30 april 2015

Det bjöds på tipspromenad, guidad tur om träd och buskar samt fika i lördags utanför Pelles Lusthus. I centrum stod Nyköpingsån och dess promenadvägar, det vi kallar för Årummet.

Stina Bäckström var med och arrangerade aktivitetsdagen i Årummet

Lördagen 25 april arrangerade Nyköpings kommun en aktivitetsdag i Årummet. 

- Dagen blev väldigt lyckad och uppskattad av både oss arrangörer och de
över 70 besökarna, berättar Stina Bäckström (bilden) som är samhällsplanerare i Nyköpings kommun. Besökarna visade ett stort intresse för naturen längs med ån och de djur som bor där.

Nyfikna frågor om insekter, träd och bävrar

Christer Strömberg arbetar vid Nyköpings kommuns Gata- och parkavdelning och han fick svara på kluriga frågor om allt från insekter till träd och buskar. Många besökare hade också funderingar om bävrarna. Över 30 personer följde med på hans guidningar längs med ån under dagen.

Tre glada vinnare i tipspromenaden fick med sig en insektsholk från Skogsstyrelsen, och annat smått och gott med växttema. Vill du veta den rätta raden i tipspromenaden hittar du den här nedanför.

Besökarna kunde vinna fågelholkar och insektsholkar

Utveckling av Årummet

Aktivitetsdagen i Årummet arrangerades som ett led i att utveckla sträckan från Hamnbron upp till Harg-Oppeby. Under hösten 2014 genomfördes en enkät där Nyköpingsborna fick vara med och tycka till om de förbättringar som ska göras. En stor del av de som svarade i enkäten tycker att miljön kring Nyköpingsån är vacker som den är, att underhåll av promenadvägar är viktigt, att tryggheten och tillgängligheten kan ökas genom bättre belysning samt att kommunen ska rusta de sträckor där det är svårt att ta sig fram och förbättra skyltningen. Läs mer om arbetet med Årummet.

Rätta svaren i tipspromenaden

Bäver (2) 
Erik och Valdemar (1)
600-talet f.kr (x)
14.500 st (1)
7,5 km (x)
Vit näckros (2)
Inte störa – inte förstöra (x)
Sötvatten (x)
Han kräks upp en portion mat framför henne (2)
10  Björk (x)
1 Kungsfågel (x)
12  Vid Perioden (2)
13  90 år (2)

 

Utslagsfråga: Sargassohavet