Politiker vill veta hur ungdomar upplever Nyköping

21 april 2015

Politikerna i Nyköpings kommun vill veta vad ungdomar tycker om Nyköping som en plats att leva och bo på. Därför kommer kommunen i höst att genomföra en så kallad Lupp, en enkät där unga får tycka till om Nyköping.

Det var efter en motion från Nyköpings ungdomsfullmäktige som Kommunstyrelsen beslutade att Nyköping skulle ansöka om att få medverka i Lupp, lokal uppföljning av ungdomspolitiken.

Lupp är en enkätundersökning som tillhandahålls av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Alla kommuner kan delta, men måste först ansöka och beskriva på vilket sätt enkäten kommer att användas och tas tillvara.

Målet att förbättra ungas villkor

Målet i Nyköping är att enkäten ska ge kommunen svar på hur ungas situation ser ut och vad vi behöver göra för att förbättra ungas villkor. Enkäten innehåller frågor om hur unga i kommunen uppfattar bland annat sitt inflytande, arbete, hälsa, fritidsutbud, situationen i skolan och vilka framtidsplaner de har.

Det är första gången Nyköpings kommun genomför en Lupp. Bilden från andra kommuner är att materialet som man får in är mycket användbart och ger en god bild av hur ungdomar upplever kommunen som en plats att leva och bo på.

- Det känns bra att även Nyköping kommer att genomföra Lupp framöver. Genom att delta i Lupp kommer vi att ta ungdomars inflytande till ytterligare en nivå, säger Kent Pettersson, ordförande för Barn- och ungdomsnämnden.

- Och särskilt bra känns det att ungdomar själva efterfrågat enkäten, tillägger Gunilla Andersson, ordförande i Utbildnings-, arbetsmarknads- och integrationsnämnden.

Mer information om vilka åldrar som ska besvara enkäten och hur kommer inom kort.