Paus för kustledningen efter Ånga

7 april 2015

En paus tas i utbyggnaden av kustledningen när överföringsledningen till Ånga är klar. Det betyder att anslutningen av Lappetorp ska slutföras och att VA-område Brannebol ska byggas.

Markförhållandena i det kustnära området har visat sig svåra och projektet har blivit dyrt. Genom att välja Ånga som lämplig punkt för att ta paus i byggnationen skapas förutsättningar för planering av kommande exploateringar inom främst områdena runt Ånga och Brannebol samtidigt som projektet inte riskerar beslutad budgetram.

- Målet att ansluta även Vålarö till VA-anläggningen kvarstår, men för de närmaste åren kommer kommunens investeringar att koncentreras till de strategiskt viktiga insatser som krävs med anledning av Ostlänken där bland annat ett nytt resecentrum i centrala Nyköping ingår, säger kommunalrådet Urban Granström (S). För att möta den starka oro som finns för dyra anslutningskostnader kommer föreslagen maxavgift att reduceras kraftigt, till 270 000 kr.

Trots att en paus tas i byggandet av överföringsledningen mot Vålarö betyder en färdig byggnation av sträckan Sjösa - Ånga att många befintliga fastigheter får en säker och stabil lösning för vatten- och avlopp. De viktigaste miljövinsterna för kommunens känsliga kustvatten hämtas hem samtidigt som framtida exploateringar görs möjliga. En paus innebär i sig inga ökade kostnader.

- Tyvärr är det svårt att reparera tidigare upplevda brister i informationen, säger kommunalrådet Malin Hagerström (MP). Men kommunledningen har tagit denna kritik på allvar och ger kommunikationschefen i uppdrag att i samverkan med Tekniska divisionen förbättra detta.

Projektets nuläge
Överföringsledningen är idag byggd fram till Horn. Ledningsnätet inom VA-område Sjösa är klart och inom kort också inom VA-område Horn. Näst på tur är fortsatt ledningsdragning till Lappetorp .

Under projektets gång har det framförts många synpunkter på lämpligheten att genomföra projektet, att det blir orimligt höga kostnader för den enskilde fastighetsägaren samt, inte minst, att det varit otillräcklig information kring projektet.

Erfarenheterna från byggnationen så här långt visar att markförhållandena i detta kustnära område är svåra och kräver mycket sprängningar och ibland djupa ledningsgravar för att få rätt fall på ledningarna.  De fördyringar som nu är mest kännbara finns inom Sjösa och Horn.  Erfarenheterna tas med i det fortsatta arbetet med byggnationen.

En avstämning av hur man går vidare med projektet från Ånga till Vålarö görs i kommunstyrelsen innan årsskiftet.

Läs också om bakgrunden till kustledningen via länken till höger.