Olle och Sofie – feriepraktikanter

22 juli 2015

Varje år erbjuder Nyköpings kommun feriepraktik till ungdomar. I sommar har vi totalt 400 feriepraktikanter från årskurs 7 till och med andra året på gymnasiet. Sofie Hagfalk Woss och Olle Westerberg har feriepraktiserat på Arbetsslussen.

Feriepraktikplatserna finns bland annat inom äldre- och barnomsorg, parkskötsel, kultur- och idrottsföreningar.

En av arbetsplatserna är Arbetsslussen, som ligger vid Bryggeriet intill Nyköpingsån. Loppmarknad, skrädderi, odling av växter och kryddor samt ett musikcafé är verksamheter som ryms här och de beskriver sig själva som ett socialt företag. Här arbetar vuxna som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid.

Rekommenderar andra ungdomar att söka feriepraktik

På sommaren får Arbetsslussen extrahjälp av feriepraktikanter. Två av dem är Sofie Hagfalk Woss och Olle Westerberg, 16 år gamla.

 
Sofie Hagfalk Woss och Olle Westerberg vid scenen på Arbetsslussen.
 

Arbetsuppgifterna varierade men mest stod Sofie och Olle på scenen, sjöng och spelade. Musiken är ett gemensamt intresse. Sofie gillar att sjunga och Olle spelar piano och gitarr. Att få arbeta med något de båda tycker är roligt beskriver de som en dröm. Feriepraktiken är något de rekommenderar andra ungdomar att söka.

- Det har varit väldigt roligt och givande. Jag kommer sakna känslan av rutinerna, att få gå till jobbet och vara i sin profession. Man känner sig lite vuxen, säger Sofie.

En av de vuxna på Arbetsslussen är Elinor som arbetar på loppmarknaden. Hon tycker det är roligt när ungdomarna kommer på sommaren. Elinor berättar att de hjälper henne med diverse arbetsuppgifter och även tar egna initiativ.

- Det blir mer liv i huset när ungdomarna kommer. Det är roligt att göra saker tillsammans för då börjar man ofta prata och det blir så mycket trevligare då, till exempel när man prismärker eller bär in möbler, säger Ellinor.

Under hela sommaren är det 30 ungdomar som har feriepraktik på Arbetsslussen. Praktikperioderna är uppdelade i tre delar som var och en är 3 veckor långa.

Feriepraktik i Nyköpings kommun:

  • 400 feriepraktikplatser
  • 137 olika arbetsställen
  • Feriepraktik är till för ungdomar från årskurs 7 till och med andra året på gymnasiet.

Kontaktperson:

Eva Sjöström, feriepraktikssamordnare ferie.praktik@nykoping.se

Alla feriepraktikplatser sommaren 2015 är tillsatta. Ansökan till nästa sommars feriepraktik görs under våren 2016.