Nytt friluftsreservat och fjärilsrestaurang

24 mars 2015

Ryssbergen blir friluftsreservat och satsning på den biologiska mångfalden i Nyköping är nu möjlig i och med att länsstyrelsen har godkänt statliga bidrag.

- Vi får ett anslag på över en miljon kronor i statliga bidrag fördelat på två projekt: Ryssbergens friluftsreservat samt Stadens biologisk mångfald, vilket gör att vi kan genomföra en rad planerade aktiviteter, berättar Christel Guillet, kommunekolog.

Ryssbergen blir friluftsreservat

Senast 31 december 2017 ska kommunen ha skyddat 270 hektar skog vid
Ryssbergen, röjt en 5 km lång ridstig, satt upp entréskyltar och skickat en folder om reservatet till alla Nyköpingsbor.

- Ett friluftsreservat innebär att kommunen skyddar området för friluftslivets behov. Redan idag är Ryssbergen en viktig plats för det stadsnära friluftslivet, mycket tack vare Friluftsfrämjandet som har hand om skidbacken och motionsspåren och som har planer på att anlägga Sveriges lättaste motionsspår på Ryssbergen. Vi skyddar skogen i samverkan med Statens Fastighetsverket som äger en stor del av området, säger Christel Guillet.

Föreläsning, blomsterängar med fjärilsrestaurang och tävling om Nyköpings vackraste träd

Under våren (håll uppsikt!) arrangeras en föreläsning för allmänheten på temat hur den biologiska mångfalden kan ökas hemma i trädgården. Sly och träd tas bort kring 50 värdefulla träd i tätorten och så skapar vi fem stora faunadepåer, det vill säga högar med grova stammar av döda lövträd. Dessutom anläggs en dagvattendamm med extra hög biologisk mångfald. Projektet kommer att pågå under flera år.

- Nyköpingsbor kommer att inbjudas att delta i tävlingen om stadens vackraste träd och så ska vi under projekttiden anlägga en blomsteräng som också fungerar som fjärilsrestaurang, troligen blir den klar till sommaren 2017, berättar Helena Göransson på Parkavdelningen. Extra roligt är också att vi kommer att ta fram en lärarhandledning och aktiviteter för skolbarn om värdefulla träd.

Ytterligare aktiviteter för skolklasser handlar om värdefulla träd och en utställning i biblioteket som avslutning. Nya informationsskyltar ska också tas fram på teman som "vilda" miljöer i staden och arter knutna till dem, om faunadepåer, högstubbar/döda träd och om gamla grova levande träd med information om organismer knutna till träden.

Läs mer om naturen i Nyköpings kommun och få tips om vandringsleder och spännande utflyktsmål.