Underhåll årummets promenadvägar och förbättra belysningen

28 januari 2015

Miljön kring Nyköpingsån är vacker som den är. Underhåll promenadvägar, öka tryggheten och tillgängligheten genom bättre belysning. Rusta de sträckor där det är svårt att ta sig fram och förbättra skyltningen.

Detta tycker många av de Nyköpingsbor som tog chansen att delta enkäten
om Årummet som genomfördes hösten 2014.

- Stort tack till alla ni 340 personer som svarade! Det är långt fler engagerade medborgare än vad vi brukar höra av vid ett samråd, säger Per Crona, planarkitekt i Nyköpings kommun och en av projektdeltagarna. Både unga och äldre deltog i enkäten. Det är extra viktigt att unga människor engagerar sig eftersom utvecklingen av Årummet är ett långsiktigt projekt.

Visionen med utvecklingsprogrammet för Årummet är att profilera sträckningen längs med ån från Harg till Hamnbron som en unik park i Nyköping. Tillgången till Årummet ska säkerställas samtidigt som Nyköpingsån ska vara en bra miljö för växter och djur.

Nyköpingsborna prioriterar Perioden, gångstigar och tryggheten

- Ett syfte med enkäten var att vi ville ha hjälp med prioriteringen av utvecklingsprogrammet, fortsätter Per Crona. Vi har fått svar på vad Nyköpingsborna tycker är viktigast och vad ska vi börja med.

Att Årummet ska vara en plats för rekreation och naturupplevelser är tydligt i enkätsvaren. Man vill kunna promenera och motionera, vistas där bara för att sitta ner en stund och fika. Många vill också ha lekplatser och förbättrade möjligheter för paddling samtidigt som man vill att fler kulturella och historiska upplevelser erbjuds.

Tryggheten är en viktig fråga och fler än hälften känner sig otrygga i området på kvällen och natten. Trygghet handlar mycket om att känna sig sedd av och omgiven av andra människor – därför ligger fokus på åtgärder som får fler att röra sig i Årummet även på kvällstid och under vinterhalvåret.

Av 12 utpekade platser att prioritera "vann" området Perioden följt av öarna vid Fors och Åkroken samt gångstigen vid motorvägen. Att kunna ta sig hela vägen från hamnen till Harg, via en bro över ån så att man kan ta sig tillbaka på motsatt sida, är det många som tycker är viktigt och något som skulle lyfta hela Årummet. I enkätsvaren kan man också läsa att kopplingen mellan hamnen är viktig tillsammans med förbättrad skyltning i Årummet.

Vad händer nu?

- Projektetet "Utvecklingsprogram för Årummet" är snart slut och då tar det löpande arbetet vid med att förbättra sträckan och området, säger Per Crona. En del åtgärder går att göra relativt snabbt med en mindre investering, medan andra åtgärder måste planeras långt i förväg för att säkra det ekonomiska och den långsiktiga kvaliteten. I första hand kommer vi att arbeta med skyltning och entréer, belysning, de historiska miljöerna och med ökat underhåll.

Du kommer att kunna följa utvecklingen av Årummet på projektets sida på Nyköpings kommuns webbplats.

Antal svaranden och statistik

Antal svarande totalt: 342 (jämn könsfördelning).

Åldersgrupp

0-20: 14,1%
21-40: 24,6%
41-60: 33,4%
61-80: 26,4%
81+: 1,5%

Boende i Nyköping: 77,1%
Boende utanför staden: 15,2%
Boende på annan ort (pendlare): 5,6
Besökare: 2,1%