Nyköpings kommun på plats 14 i eko-mat-ligan

14 oktober 2015

Nyköpings kommun ligger på plats 14 på topplistan över inköp av ekologiska livsmedel i offentlig sektor 2014.

Nyköping ligger på plats 14 av landets 232 deltagande kommuner och Sörmland toppar Sveriges länsekoliga.

- Det är jätteroligt att se att Nyköpings långsiktiga satsningar på mat och miljö ger resultat, säger kommunalrådet Malin Hagerström (MP).

Det är organisationen Ekomatcentrum som genomfört marknadsstudien över ekologiska livsmedel i 13 år med start 1999. Med ekologiska livsmedel menar man livsmedel med märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Sörmland, där kommuner och landsting ingår, toppar läns-ekoligan med 38 procent ekologiska livsmedel. Sörmland är också det län som ökat mest under 2014 med hela 13 procentenheter.

81 kommuner, 8 landsting och 8 regioner har nått över 25 procent ekomat under 2014. Nyköping hamnar med 40 procent på plats 14 bland 232 deltagande kommuner. Eko-mat-ligan toppas av Vellinge kommun med 57 procent. Högt i ligan kommer också Eskilstuna med 46 procent och Trosa med 41 procent.

Lilla Eko-mat-ligan
Samtidigt som Eko-mat-ligan uppmärksammar offentliga storhushåll genomförs de Regionala miljömålsdagarna i Södermanland 14-15 oktober på Pelles lusthus i Nyköping. Temat är Hållbar konsumtion och handlar om hur kommuner arbetar för att minska klimatpåverkan och annan miljöpåverkan från maten genom att öka andelen ekologiskt och närproducerat i sina inköp och vid tillagning av mat i skolor, förskolor och äldreboenden.

På miljömålsdagarna premierar Eko-mat-centrum de skolor eller förskolor som har en hög andel ekologisk mat som arbetar pedagogiskt med klimatsmart mat eller klimatsmarta matvanor. 


Lilla Eko-mat-ligan främjar enskilda ekoinsatser och lyfter fram goda exempel som kan inspirera andra förskolor och skolor till att bli bra på ekologisk och klimatsmart mat genom att visa att ekvationen ekologisk mat och begränsad budget går att få ihop.  

Följande skolor och förskolor premieras för att de uppnår minst 25 procent ekologiska inköp. Många når högre och snittet ligger på cirka 40 procent. Målet för Nyköpings kommun ligger på 50 procent:
 
Ålberga skola
Ängstugans förskola
Vattenliljans förskola
Tybblegårdens förskola
Tessins förskola
Svalsta förskola
Strandsborgs förskola
Stavsjö förskola
Skutans förskola
Malmbryggshagens förskola
Långsättersförskola
Lilla Gärdets förskola
Krusbärets förskola
Korvettens förskola
Kompassens Förskola
Franciskus förskola
Ekorrens förskola
Bergshammars förskola
Bergshammars förskola
Annagårdens förskola