Nyköpings graffitivägg blir kvar

18 juni 2015

Kommunstyrelsen har efter utvärdering av kultur- och fritidsnämnden beslutat att Nyköpings graffitivägg blir kvar tills vidare. Väggen ska utvärderas på nytt i juni 2018.

Väggen blir kvar för att kultur- och fritidsnämnden anser att den är en värdefull mötesplats som ger möjlighet att främja den öppna konstformen.

- Graffitiväggen har blivit en samlingspunkt för graffitimålare från hela Mellansverige vilket är positivt för denna konstart. Vi ser därför att väggen kan bidra till konstartens utveckling och att Nyköping blir en del av den utvecklingen, säger Carina Wallin, kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Nyköpingsborna gillar väggen

Inför nämndens utvärdering av den tvååriga försöksverksamheten kunde Nyköpingsborna göra sina röster hörda i en webbenkät. Över 90 procent av de svarande uppgav att de gillar och uppskattar den lagliga graffitiväggen. Det positiva intrycket bekräftades också via kommentarer och engagemang på kommunens Facebook.

Väggen – ett förslag från ungdomsfullmäktige

Graffitiväggen byggdes sommaren 2013 efter ett förslag från Nyköpingsungdomar i Nyköpings ungdomsfullmäktige (NU).

- Att väggen får stå kvar är inte bara roligt för oss som initiativtagare och målarna som brukare. Väggarna spelar en betydelsefull roll för yttrandefriheten och för allas rätt till det offentliga rummet. Vi ser det som en kulturfrämjande plats för en av världens största konstformer, säger Sofia Jansson samordnare för Nyköpings ungdomsfullmäktige.

Läs mer och se bilder från graffitiväggen.