Nyköping stärker sin position som Sörmlands mathuvudstad

4 maj 2015

Nu satsar Nyköpings kommun på att befästa sin position som Sörmlands mathuvudstad.

Ett förslag är på väg fram till kommunstyrelsen där näringslivsenheten får i uppdrag att fokusera på mat för att dra nytta av det som kan stärka Nyköping som mathuvudstad.

Exempel som lyfts fram är att ett matråd bildas med olika Nyköpingsaktörer. Man ska också utveckla en spetskompetens kring mat som ska leda till flera nya produkter och tjänster med större genomslagskraft.
- Tanken är att skapa förutsättningar för samverkan mellan Nyköpings mataktörer som leder till utveckling och fler jobb, säger kommunalrådet Urban Granström (S).

Han får medhåll av kommunalråden Malin Hagerström (MP) och Nicklas Franzén (V) som säger att det är bra om mer mat produceras i Nyköping och Sörmland och äts upp på plats samtidigt som mer lokala arbetstillfällen skapas. Det handlar om att skapa mer samverkan och bjuda in till dialog om hur Nyköping kan bli ännu starkare som länets mathuvudstad.
 
Redan idag genomförs många aktiviteter med fokus på mat, som exempelvis Midvinterfesten, Bondens marknad och Aptitrundan. Nyköping har tre restauranger i White Guide krogar, en välrenomerad restaurangskola, köksmästarutbildning och nyligen fick Tessinskolans förskola den prestigefyllda utmärkelsen Arla Guldko.

Sedan några år tillbaka är Nyköping också hemvist för Gastronomiskt Forum då landets främsta matkunniga samlas för årliga överläggningar om utveckling och innovation.

- Konkretisera och fullfölj det klusterinitiativ som påbörjats genom ”Stolt mat i Sörmland” genom att även erbjuda en fysisk plats för möten, utveckling och försäljning av lokala produkter, står det vidare i underlaget till beslut. Den fysiska platsen måste utformas i samverkan med kommunens mataktörer. Det kan exempelvis innebära funktioner som motsvarar en saluhall och distributionscentral med plats för kreativa möten.

Förslaget att stärka Nyköping som Sörmlands mathuvudstad är nu på väg fram till beslut i kommunstyrelsen måndag 11 maj.