Nyköping klättrar i miljörankning

26 juni 2015

Ett långsiktigt arbete med miljö och hållbarhet ger Nyköping en knuff uppåt från plats 90 till 43 av landets 290 kommuner i tidningen Miljöaktuellts miljöranking.

Kommunens breda arbete med miljöfrågorna och strävan att ständigt bli bättre ger resultat. Det märks inte bara i tidningen Miljöaktuellts rankning som nu gör Nyköping till en av Sveriges 43 bästa kommuner på miljö- och hållbarhetsarbete. Nyligen placerade sig Nyköping med sina 40 procent ekologiska inköp som nummer 14 av Sveriges kommuner i Ekomatsligan. Nyköpings kommun hamnade på plats 35 i Naturvårdsverkets och Naturskyddsföreningens ranking Bästa naturvårdskommun 2015.

-       Det här är verkligen roligt - av två anledningar, säger Malin Hagerström, kommunalråd (MP) och ordförande i kommunstyrelsens utskott för miljö och social sammanhållning.

-       För det första därför att bakom dessa siffror finns ett helt gäng av otroligt kompetenta och engagerade medarbetare som varje dag kämpar för att stärka kommunens miljöarbete. Och för det andra för att vi troligen kommer att klättra ännu mer 2016 i och med arbetet som görs just nu med den nya klimat- och energistrategin, säger Malin Hagerström.

Miljöaktuellt ger Nyköpings kommun totalt 36,4 poäng (av 60 möjliga) vilket resulterar i en 43:e plats av 290. Sveriges miljöbästa kommun är Örebro med 47,3 poäng. Sörmlandskommunerna Eskilstuna kom på plats 15 och Trosa på plats 29. Övriga placeringar i Sörmland är Katrineholm 60, Gnesta 109, Flen 132, Strängnäs 180, Oxelösund 164 och Vingåker 288.

 Miljöfrågor som Nyköpings kommun svarat ja på i Miljöaktuellts enkät:

  • Kommunen kopplar sina miljömål till det praktiska upphandlings- och inköpsarbetet
  • Kommunen har infört minst en köttfri dag i veckan i minst hälften av kommunens matserveringar
  • Kommunen har tydliga direktiv som utesluter investeringar och placeringar av verksamheter med stor miljö- och klimatpåverkan
  • Kommunen har ett beslutat mål om att en viss andel upphandlade produkter ska vara verifierade med tredjeparts certifieringar

Här finns hela sammanställningen och Miljöaktuellts artiklar