Nyköping genomför stor krisövning

10 november 2015

Onsdagen den 11 november genomför Nyköpings kommun en omfattande fält- och krisledningsövning tillsammans med bland andra Gnesta kommun, Polisen och landstinget.

Övningen kommer att starta under förmiddagen på en fiktiv skadeplats som ställs i ordning i närheten av Nyköping. Förutom kommunens räddningspersonal kommer medarbetare i vissa andra kommunala verksamheter behöva hantera konsekvenserna av händelsen.

Under övningen, som går under namnet Gåsen, ska de inblandade träna sin gemensamma förmåga att samverka och leda i en kris. De ska också öva sig på att skapa och förmedla en gemensam bild av läget inom de egna organisationerna och ut mot allmänheten.

Övningsbubbla skiljer övningen från verklighet

I övningen deltar även ett stort antal övningsledare, utvärderare och observatörer som kan vägleda och stötta under övningen. I övningen finns också ett så kallat motspel som skapar en så realistisk miljö för de övade som möjligt.

Bland annat kommer de övade att få använda sig av en övningswebb där de kan ta del av och själva sprida information om händelsen. På övningswebben finns fiktiv media som förmedlar nyheter om det som inträffar. Webbplatsen är låst för utomstående för att inte övningsscenariot ska missuppfattas som en skarp händelse.

Övningen har planerats sedan början av 2015. Du kan läsa mer och se vilka som deltar på Sörmlandskustens räddningstjänsts webbplats.