Nyköping förbereder flyktingmottagande

9 oktober 2015

Nyköpings kommun har nu startat planeringen för ett ökat flyktingmottagande i Nyköping.

En styrgrupp med representanter för berörda verksamheter har bildats för att samordna arbetet. Vid gruppens första möte tisdag 6 oktober fick deltagarna aktuell information från Migrationsverket och om läget i Nyköping. Bland annat inventerar man vilka boenden som finns och kan iordningställas med kort varsel.

Styrgruppen under ledning av kommundirektör Erik Carlgren beslutade att en arbetsgrupp ska startas med representanter för berörda verksamheter.  Kontakter ska också tas med organisationer som Civilförsvarsföreningen, Kyrkan, Röda Korset med flera.

Kontinuerlig information om flyktingsituationen kommer att publiceras på www.nykoping.se.

Nedan redovisas information från Migrationsverket som skickats till kommunerna onsdag 7 oktober.

”Alla parter måste ta sitt ansvar”
Det kommer sedan ett antal veckor fler än 1 000 asylsökande varje dag och de behöver samtliga någonstans att bo. För att lösa uppgiften är det nu avgörande att hela samhället sluter upp och tar sitt ansvar i en nationell fråga.

Vi har idag närmare 10 000 personer med uppehållstillstånd som fortfarande inte har kunnat flytta till en kommun och till en egen bostad. De är alltså kvar på asylboenden. På boenden där vi behöver platser till nya asylsökande. Migrationsverket befinner sig i en situation där vi står i begrepp att ta kommunernas evakueringsplatser i anspråk. Det kan röra sig om platser i sporthallar och gymnastiksalar.

Det är angeläget att Sveriges kommuner nu bereder plats åt alla dessa människor som beviljats uppehållstillstånd men som inte ges möjlighet starta sina nya liv runt om i Sverige.

För att göra det behöver kommuner runt om i Sverige se hur de kan bidra ytterligare, se vilka boenden de kan frigöra så att fler personer som har fått uppehållstillstånd får någonstans bo.

Det är avgörande att alla parter nu kliver fram, att alla gör vad vi kan. För vi kan alla bättre.

Anders Danielsson, generaldirektör Migrationsverket.

Mer info på www.migrationsverket.se