Nyköping firar barn med 1000-tals lyktor

16 november 2015

1000-tals lyktor under samma himmel, samma kväll - så firar vi Internationella barndagen. Vi låter barnen ta plats i det offentliga rummet med tusentals lyktor under samma himmel och samma kväll i hela Sverige!

Barnkonventionens födelsedag 20 november

Den 20 november är Barnkonventionens födelsedag och den internationella barndagen enligt UNICEF. I många länder firas den dagen som Internationell barndag. Om Barnkonventionens dag: 
https://unicef.se/barnkonventionen/barnkonventionens-dag

Vi firar med 1000-tals lyktor - kom och fira på Smörtorget

  • Klockan 13-14 tar vi emot förskolebarnens lyktor och ställer upp dem på trappan utanför Stadshuset bakom Rådhuset.
    Det går också bra att komma med en egen lykta från kl. 17.
  • Fredag 20 november kl.18-19 på Smörtorget i Nyköping
  • Tal av kommunstyrelsens ordförande Urban Granström
  • Musik framförs av elever från Musikskolan

Manifestationen synliggör barnen

Nyköpings kommun har inbjudit alla barn i förskola och fritids att göra ljuslyktor som på internationella barndagen fredag 20 november klockan 18.00 tänds på trappan vid Smörtorget, bakom Rådhuset. Barnens lyktor ska få stråla ikapp med himlens alla stjärnor och skapa en plats för magi och fantasi. Manifestationen synliggör barnen och ger dem en gemensam röst i det offentliga rummet.

- Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström håller tal och elever från Musikskolan sjunger och spelar när vi tänder lyktorna. Det blir en magisk upplevelse för alla invånare att besöka, säger Lisbeth Sommarström, samordnare för barn/ungas kultur i Nyköping.

Förra året tändes 25 000 lyktor över hela landet - i år är Nyköping med för första gången

Manifestationen startade för 10 år sedan i Umeå kommun när de första lyktorna tändes i staden. Fler och fler städer har hakat på och ifjol tändes 25 000 lyktor runt om i landet. I år är Nyköping med för första gången.

Slår vi rekord i år? Hittills har Stockholm, Lund, Trollhättan, Skövde, Helsingborg, Fryshuset – Göteborg, Norrköping, Svedala, Nyköping, Falkenberg, Bromölla, Ängelholm, Västerås, Töreboda, Höör, Västervik, Jönköping, Härryda, Vilhelmina och Vännäs anmält sig till manifestationen.

Se förra årets film: https://www.youtube.com/watch?v=Gx3i43ysjLw#t=17

Mer information:

Lisbeth Sommarström
Samordnare barn/ungas kultur
Kultur&Fritid
lisbeth.sommarstrom@nykoping.se
tfn 0155 248907

 

Foto toppbild: David Öqvist, Umeå kommun