Nyköping arrangerar Mälartinget 7 – 8 maj

4 maj 2015

Den 7 – 8 maj träffas politiker och tjänstemän från hela Mälardalen på Mälartinget i Nyköping.

Mälartinget lockade rekordmånga deltagare till Nyköping.

Inför historiskt många deltagare kunde Mälardalsrådets ordförande Christer G Wennerholm hälsa politiker och tjänstemän välkomna till Mälartinget i Nyköping. Han konstaterade att Östra Mellan-Sverige kommer att ha över 5 miljoner invånare år 2050 och att urbaniseringen är ett högaktuellt ämne i TV-debatter, programserier med mera. Anslutningen till Mälartinget i Nyköping visar också att intresset för urbaniseringens effekter på Stockholm-Mälarregionen är på topp.

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan Jönköping, berättade om varför folk egentligen flyttar och vad som gör platser attraktiva.
- Idag flyttar vi till orter där det händer mycket och är trevligt att bo, berättade hon. Tidigare handlade det om att flytta till jobben, nu flyttar istället jobben dit där det bor många människor.

Bo Wictorin, Analyssamverkan Mälardalen, presenterade en rapport om regional utveckling – befolkning, flyttmönster och flerkärnighet i Östra Mellansverige.

På programmet stod också diskussioner om hur vi möter urbaniseringens utmaningar.

På ”Urbaniseringstorget” visade Mälardalens vattenvårdsförbund, En Bättre Sits, Hela Sverige ska leva, Färgfabriken, Svensk Byggtjänst, Stockholm Resilience Centre, Vård- och omsorgscollege, Teknikcollege, samt Landstinget Sörmland upp allt från vårdroboten Bertil till hur man kan bygga upp stadsmiljöer med hjälp av äventyrsspelet Minecraft.

Vårdroboten Bertil mötte deltagarna på Mälartinget när de kom till Rosvalla.

Via länken till höger till ”Mälartinget i Nyköping” kan du läsa mer om programmet och lyssna på Urbaniseringspodden som handlar om olika sätt att betrakta de utmaningar och möjligheter som följer med en växande landsbygd, bostadsbrist eller utbyggnad av infrastruktur. 

- Nyköpings största utmaning kopplat till urbanisering är att ha relevant kompetens och bostäder på plats vid rätt tid, säger kommunalrådet Urban Granström. Nyköping har en stadig tillväxt eftersom vi har ett gynnsamt läge mellan två stora arbetsmarknadsregioner. Tillväxten kommer att ta ytterligare fart i och med anläggningen av Ostlänken och bygget av ett resecentrum i centrala Nyköping och ett vid Skavsta flygplats. 

Under Mälartinget får Nyköping och Sörmland möjlighet att visa upp sig och berätta om hur det är att leva och bo här. Deltagarna får även smaka på Sörmland och uppleva historia och kultur under dagarna.