Ny lekplats i Oppeby som är en del i kommunens lekplatsstrategi

1 juni 2015

Nu har Nyköpings kommun byggt klart den nya lekplatsen i Oppeby, i anslutning till de nya bostäderna intill torget.

På Smålandsvägen kan nu små som lekfulla stora gunga i lekställningen eller på de nya djuren. Klätterväggar, lekhus och rutschkana finns och en sandlåda för den som vill bygga slott.
 
För den som åker lite för fort utför kanan eller kanske tappar greppet på klätterväggen dämpar träflis fallet. Valet av material har många orsaker enligt landskapsingenjören Albert Ellestad som är projektledare för lekplatsprogrammet.
 
- Träflis är bra ur miljö- och tillgänglighetssynpunkt och för besökare med funktionsnedsättning. Sand en ändlig resurs som det börjar bli svårt att få tag i och träflis är bättre för miljön än gummi som man också kan använda, säger han.

Den nya strategin innebär framför allt att Nyköpings kommun kommer att förbättra och renovera de befintliga lekplatserna. Det främsta målet är att göra lekplatserna säkrare för alla leksugna, men även att utveckla möjligheterna i de lekplatser som byggs om. Sedan projektet startade har bland annat lekplatserna i hamnen, vid Tängstavägen och Jupitervägen byggts om.
 
- Vi har tittat på hur lekplatserna ligger i förhållande till varandra, deras tillgänglighet och utvecklingspotential. Även helheten spelar in, att de fördelas på ett bra sätt i kommunen, fortsätter Albert Ellestad.

Nyköpings kommun har gått igenom alla lekplatser. De som har bäst potential för utveckling kommer kommunen att satsa mer på och antalet mindre lekplatser kommer minska.
 
- Vi kommer att utveckla lekplatser så att de är mer stimulerande, säkrare och mer tillgängliga. Samtidigt avvecklar vi mindre lekplatser som inte uppfyller gällande krav, säger Carl-Åke Andersson (S) ordförande i Bygg- och tekniknämnden.
 
Lekplatsstrategin är ett projekt över minst fem år som Bygg-och tekniknämnden beslutade om 22 april 2014. Här är vad som står näst på tur:
- Våren 2015 Lekplatsen på Smålandsvägen blir klar.
- 2015 får lekplatsen i Stigtomta bättre belysning.
- 2015 kompletteras Oxbackens lekplats.
- 2015 inleds arbetet med lekplatserna på Tegelvägen och Skades väg.
- Hösten 2015 renoveras lekplatsen på Stenvägen i Sjösa och blir en naturlekplats med lekställningar i robiniaträ. Samtidigt fasas den närliggande lekplatsen på Diamantvägen ut.
- Hösten 2015 påbörjas renoveringen av Mariebergsparken.