Ny avfallstaxa för ett hållbart Nyköping

18 maj 2015

Nyköpings kommun inför en ny avfallstaxa från den 1 juli 2015. Beslutet innebär att den som förbättrar sin källsortering och kastar lite restavfall betalar mindre. Den nya taxan ska motivera till bättre källsortering, mer återvunnet material och skapa en bättre miljö.

Nyköpings kommun har kommit långt i sin hantering och återvinning av avfall, men än finns stor förbättringspotential. Med den nya taxan finns även förutsättningarna för att avfallshämtningen ska kunna bli mer effektiv och behöva färre transporter.

- Den nya taxan är nu beslutad i kommunfullmäktige och är ett led i att skapa ett hållbart Nyköping. Genom att motivera till bättre källsortering förbättrar vi miljön, säger Carl-Åke Andersson, ordförande i Bygg-och Tekniknämnden.

Taxan belönar bra källsortering

Alla hushåll kommer få en förändring i avgiften, men olika hushåll berörs olika mycket. Villaägare i mindre utsträckning. Den största förändringen blir för fastighetsägare med flerfamiljshus. Alla som är bra på att källsortera kommer att betala mindre än de som inte källsorterar.

- Bra sortering är bra för miljön och ger dessutom kunden en lägre kostnad. På nykoping.se/avfallstaxa kan du räkna ut hur din nya taxa kan komma att se ut, säger Jonas Andersson, Renhållningschef i Nyköpings kommun.

Kunderna har möjlighet att justera sitt abonnemang innan taxan införs. På nykoping.se finns information och en funktion där du kan räkna ut hur din avgift kan komma att förändras. Renhållningen, Nyköpings kommun hjälper också till muntligen, de nås via telefon 0155-24 88 00.

Vill du veta hur just din taxa ändras så finns mer information och ett användarvänligt uträkningsprogram på: nykoping.se/Bo-bygga-och-miljo/Avfall-och-atervinning/Ny-avfallstaxa