Nu blir det lättare att läsa innehållsdeklarationer

20 januari 2015

Från december 2014 gäller nya regler för märkning och presentation av livsmedel. Regler som innebär flera förbättringar för konsumenter.

Bland annat ska texter i märkningar vara lättare att läsa och framöver blir även näringsdeklarationer obligatoriska. Att det är enkelt att få information om livsmedel och vad de innehåller är viktigt för alla, inte minst allergiker.

Infoträffar för företagare i februari

I Nyköpings kommun bjuds Aföretagare in till informationsträffar i februari (10 februari kl 19:00 och 12 februari kl 14:00) där Livsmedelsenheten vid kommunen berättar om de nya reglerna och vad de innebär. Vid träffarna erbjuds också tid för diskussion och frågor. Inbjudan skickas via post men även om du som företagare inte har fått en inbjudan är du välkommen att anmäla dig genom att 0155-24 89 70 eller skicka ett e-postmeddelande till david.vingard@nykoping.se

Några av förbättringarna

  • Nu krävs det att texternas lilla "x" ska vara minst 1,2 mm utom för mindre förpackningar där kravet är 0,9 mm.
  • De flesta livsmedel ska förses med uppgifter om näringsinnehåll (från 2016).
  • Ingredienser som kan orsaka allergi ska lyftas fram i ingrediensförteckningen med till exempel fetstil eller kursiv stil.
  • Det måste framgå i ingrediensförteckningen när nanomaterial ingår i livsmedlet.
  • Infrysningsdag ska anges på kött och fisk.
  • Vegetabiliska oljor och fetter ska anges i klartext.
  • På några års sikt ska ursprung av kött av svin, får, get och fjäderfä anges. Detsamma gäller om huvudingrediensen inte kommer från det land där själva livsmedlet framställs, som när utländska blåbär ingår i sylt som görs i Sverige.

Mer information om de nya reglerna finns på Livsmedelsverkets webbplats.