Delar av gymnasiet gör tillfällig flytt till Nicolaiskolan

3 december 2015

Naturvetenskaps- och teknikprogrammen på Nyköpings gymnasium flyttar tillfälligt till Nicolaiskolan läsåret 16/17. Nyköpings gymnasium ska samlas till ett campusområde och det innebär att lokalerna på Gripenområdet ska renoveras och delar av teknikbyggnaden ersättas med ett nytt hus.

Byggstarten är planerad till hösten 2016. För att gå vidare i byggnationen behöver lokaler tömmas och och naturvetenskaps- och teknikprogrammen tillfälligt flytta till lediga lokaler på Nicolaiskolan.

- Vi är glada att kunna erbjuda så bra lokaler som Nicolaiskolan under den tillfälliga byggperioden, säger utbildningschef Åsa Ridne. Nicolaiskolan ligger centralt med närhet till centrum, Rosvalla och våra lokaler vid Tessin. Det kommer bland annat att underlätta för våra språkelever och NIU-elever. Dessutom är det ju historiska lokaler med fina byggnader och gott om plats för verksamheten.

- Redan nu startar vi med att tillsammans med personalen se över vilka frågor vi står inför, berättar rektor Björn Löfstedt. All personal är välkommen med förslag och synpunkter så att vi gemensamt kan planera för flytten. Om man har frågor eller funderingar får man gärna vända sig till mig. 

Hösten 2017 kan programmen flytta tillbaka

Byggnationen beräknas ta ett år och det innebär att gymnasiets elever och personal kommer att vara på Nicolaiskolan under läsåret 2016/2017. Hösten 2017 kan verksamheten flytta tillbaka till Gripenområdet och hösten 2018 beräknas det nya campusområdet för Nyköpings gymnasium vara helt färdigt med nya fräscha lokaler. 

Bakgrund

Augusti 2011 tog kommunstyrelsen beslut att starta projektet att samordna Nyköpings gymnasium till ett campusområde. Beslutet att tillfälligt flytta elever från Gripenskolan till Nicolaiskolan under den tidsbegränsade byggnationen fattades av Erik Carlgren efter beredning av kommunens lokalstyrgrupp och i samråd med utbildningschef Åsa Ridne.

Nyligen beslutades att mellanstadieeleverna på Nicolaiskolan ska flyttas till Långbergskolan eftersom arbetsmiljön på Nicolaiskolan inte är anpassad för barn i dessa åldrar. Skolan har bedömts fungera bra för gymnasieelever.

- Beslutet att låta gymnasieeleverna tillfälligt använda Nicolaiskolan påverkar inte tidpunkten då Västra skolans elever eventuellt kan flytta tillbaka från Långbergskolan, säger kommundirektör Erik Carlgren. Den tid då gymnasiet huserar i Nicolaiskolan ska användas för planering och projektering för renoveringar av skolan. Att flytta Gripenskolans elever till Nicolaiskolan kapar stora kostnader för evakueringslokaler och är ett bra exempel på hur vi kan spara skattepengar.